Snižavanje PDV-a na lijekove pitanje za institucije BiH

Alen Šeranić rekao je da je ministarstvo na čijem je čelu razmatralo smanjenje marže za lijekove, te da je inicijativa za snižavanje PDV-a na lijekove proslijeđena Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara

03.10.2023. 18:00
  • Podijeli:
alen-seranic-02-srna.jpg

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je ministarstvo na čijem je čelu razmatralo smanjenje marže za lijekove, te da je inicijativa za snižavanje PDV-a na lijekove proslijeđena Ministarstvu finansija i trezora u Vijeću ministara.

"Mislim da je Ministarstvo trgovine i turizma i donijelo takvu vrstu odluke po pitanju maloprodajne marže. To je nešto što je Vlada Republike Srpske prihvatila kroz uredbu Ministarstva trgovine i turizma", rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je potrebno razgovarati o ovim inicijativama, ali i da treba imati u vidu da svak prijedlog po pitanju umanjenja PDV-a traži i određenu nadoknadu toga.

"Bile su određene inicijative koje su govorile prethodno da ukoliko bi se smanjio PDV na lijekove da bi trebalo povećati PDV na luksuznu robu kako bi nivo omjera uplate u sam budžet bio isti", rekao je Šeranić.

Govoreći o izradi socijalne karte, Šeranić je rekao da te aktivnosti trenutno vodi Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republičke Srpske koje priprema adekvatan registar u vezi sa svim isplatama koje idu iz budžeta.

Šeranić je rekao da Ministarstvo zdravlja u posljednjih šest mjeseci aktivno radi po pitanju plana ljudskih resursa, tražeći od svih zdravstvenih ustanova Republike Srpske da dostave podatke za narednih pet godina kada je riječ o odlasku u penziju doktora medicine i medicinskih tehničara.

On je naveo da je planirano otvaranje dodatnih edukativnih centara za porodičnu medicinu u Republici Srpskoj kako bi se olakšala specijalizacija u ovoj oblasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()