Smanjenje aktivne radne snage u EU za 50 miliona ljudi

Na skupu je istaknuto da postoji prostor za poboljšanje provođenja trgovinskih sporazuma EU, pri čemu je posebno bitno omogućiti malim i srednjim preduzećima da iskoriste prilike koje ovi sporazumi pružaju

19.11.2023. 07:20
  • Podijeli:
shutterstock_1696511308 profesije, poslovi-6507264325e79.webp Foto: Shutterstock

Aktivna radna snaga u EU mogla bi se smanjiti za 50 miliona ljudi u sljedećih 30 godina, zbog demografskih promjena, tako da je potrebno učiniti dodatne napore za usavršavanje i prekvalifikaciju, istaknuto je tokom Evropskog parlamenta preduzeća u Briselu.

Na sesiji o tržištu rada, na kojoj su učestvovali predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković sa predstavnicima domaćih kompanija, zaključeno je da sistemske prepreke i dalje koče puno funkcionisanje jedinstvenog tržišta, a posebno su uočljive na planu priznavanja kvalifikacija, saopšteno je iz Komore, navodi Srna.

Na sesiji o izazovima energetske krize zaključeno je da se moraju pronaći održiva rješenja za čistu, bezbjednu, pouzdanu i pristupačnu energiju, jer postoji stvarna prijetnja od evropske deindustrijalizacije, pošto firme, posebno u energetski intenzivnim industrijama, mogu izmjestiti proizvodnju van Evrope, što dovodi do gubitka konkurentnosti i potkopava ciljeve evropske strateške autonomije.

Na skupu je istaknuto da postoji prostor za poboljšanje provođenja trgovinskih sporazuma EU, pri čemu je posebno bitno omogućiti malim i srednjim preduzećima da iskoriste prilike koje ovi sporazumi pružaju.

Za sutra je u prostorijama Evrokomore najavljen sastanak privrednika s šefom Jedinice za politiku i regionalnu strategiju zapadnog Balkana Glavne uprave za susjedstvo i pregovore o proširenju Tomasom Haglajtnerom, koji je odgovoran za koordinaciju strategije proširenja EU.

Tema sastanka je diskusija sa kompanijama i predstavnicima privrednih komora iz zemalja-kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo o mogućnostima i izazovima pristupnog procesa EU, kao i doprinos poslovne zajednice iz tih zemalja ovom procesu, navodi se u saopštenju.

Biće održan i sastanak s predstavnicima Cefte, a planirano je i Vukovićevo prisustvo i sutrašnjem zasjedanju Generalne skupštine Evrokomore, koja predstavlja više od 20 miliona kompanija putem 45 članova i evropsku mrežu od 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

U okviru Evropskog parlamenta preduzeća održana je konferencija o ženskom preduzetništvu na kojoj su na okruglom stolu o vještinama učestvovale Sanja Praštalo iz kompanije "Mikroelektronika" i šef kabineta predsjednika i potpredsjednika Komore Šejla Delić.

Na Evropskom parlamentu preduzeća prijavljeno je 639 kompanija iz 31 zemlje.

Ovaj skup održava se u Briselu svake dvije godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()