Škole u problemu! Nedostaju nam knjige

Djeca se snalaze

21.12.2023. 14:02
  • Podijeli:
knjige-pixabay.jpg

Osnovcima i srednjoškolcima u Srpskoj potrebno je 170 novih udžbenika koji će im ponuditi kvalitetnije gradivo, jer osim činjenice da mnoge lekcije u sadašnjoj literaturi ne prate modernizaciju nastavnog plana i programa, za brojne predmete u stručnim školama ni ne postoje adekvatne knjige.

Proceduru kreiranja nove, neophodne literature započeo je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva raspisavši ove sedmice konkurs za pribavljanje 14 novih rukopisa udžbenika za osnovnu školu, 14 za gimnaziju i 142 udžbenika za srednje stručne škole.

Izvršni direktor Sektora izdavačke djelatnosti u Zavodu Vesna Subotić za “Glas” kaže da su razlozi za pribavljanje novih rukopisa brojni.

– Za osnovnu školu iskazana je potreba za novim udžbenicima, izmjena i modernizacije programa. Udžbenici koji su trenutno u upotrebi, na primjer hemija za osmi i deveti razred, odobreni su prije 20 godina, a u međuvremenu su doneseni standardi udžbenika i novi program za hemiju. Unaprijeđen je i sistem grafičke pripreme te je neophodno izabrati novi udžbenik. Takođe nemamo udžbenik “Digitalni svijet” za četvrti razred, jer je predmet tek uveden – rekla je Subotićeva i dodala da će novi udžbenici biti moderni i likovno-grafički kvalitetno opremljeni.

Subotićeva navodi da u srednjim školama, pored potrebe za usklađivanjem udžbenika opšteobrazovnih predmeta sa modernizovanim programima, postoji potreba za obezbjeđivanjem udžbenika u strukama i zanimanjima gdje nema udžbenika.

– Većina udžbenika za stručne škole za koje smo raspisali konkurs za sada ne postoji, a određene struke i zanimanja nemaju udžbenike ni u Srbiji. Cilj je da obezbijedimo što više udžbenika u stručnim školama u svom izdanju, jer na taj način đacima u Srpskoj omogućavamo kvalitetnije školovanje. Svake godine naša literatura u određenim strukama i zanimanjima je sve brojnija i to nisu udžbenici koji zamjenjuju postojeće, već literatura koja se prvi put pojavljuje u domaćem izdanju, na srpskom jeziku ijekavskog izgovora – rekla je Subotićeva.

Prema njenim riječima, to su veoma značajni iskoraci, jer se radi o udžbenicima Republike Srpske.

– Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme značajno smanjiti taj broj neophodnih novih udžbenika u srednjim stručnim školama. Ne očekujemo da dobijemo 142 rukopisa za stručne škole, jer praksa u posljednje vrijeme pokazuje da godišnje imamo petnaestak novih udžbenika za srednjoškolce. I to je znatno više u odnosu na period prije sedam, osam godina, kada smo imali do četiri udžbenika godišnje. Određene struke i zanimanja školuju mali broj đaka, što je otežavajuća okolnost pri pronalasku autora koji bi pripremili literaturu – navela je Subotićeva i dodala da kada Zavod nije u mogućnosti da obezbijedi svoj udžbenik, sprovodi proceduru izbora i odobravanja udžbenika drugog izdavača.

Prema raspisanom konkursu Zavoda vidljivo je da su, kada je riječ o srednjim školama, novi rukopisi mahom potrebni za udžbenike iz stručnih predmeta.

Samo za đake koji se obrazuju u oblasti saobraćaja, mašinstva i obrade metala potrebno je gotovo 30 novih udžbenika, a direktor banjalučke srednje Tehničke škole Vladimir Kuvalja za “Glas” kaže da se djeca snalaze na razne načine kako bi usvojili potrebno gradivo.

– Mašinstvo i nove tehnologije toliko brzo napreduju, samo u posljednjih deceniju i po toliko toga se promijenilo da kreiranje i izdavanje novih udžbenika ne može ići u korak s tim. Zbog takve situacije dodatno edukujemo nastavni kadar, bilo onlajn ili nam predavači dolaze iz inostranstva. Profesori na osnovu tih predavanja kreiraju skripta i prilagođavaju ih đacima za učenje – kazao je Kuvalja.

Izmjena sadržaja

Vesna Subotić kaže da se kod izmjene programa adaptacija udžbenika vrši ukoliko je došlo do izmjene jedne četvrtine sadržaja.

– Ukoliko je riječ o izmjenama većim od toga, ide se na novi udžbenik – pojasnila je Subotićva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()