Semberski povrtari suočeni s teškoćama u plasteničkoj proizvodnji zbog naglog zahlađenja

Ovogodišnja proizvodnja je skuplja zbog većih cijena sjemena, supstrata, kontejnera, kao i energenata

12.04.2023. 13:43
  • Podijeli:
plastenik-64365e9e5b9c0.webp Foto: Pixabay

Naglo zahlađenje i kiša zadali su glavobolju semberskim povrtarima. Niske noćne temperature i jutarnji mrazevi odgodili su rasađivanje pojedninih povrtarskih kultura i povećali troškove proizvodnje zbog grijanja, te povrtari s nestrpljenjem očekuju sunčane dane da završe započetu sadnju.

Milorad Zarić pod plastenicima ima oko hektar i po. Ovogodišnja proizvodnja je skuplja zbog većih cijena sjemena, supstrata, kontejnera, kao i energenata, kaže Zarić.

"Uspjeli smo da posadimo krastavce, tikvice, pečenjke. Pripremili smo sve i za rasad paprike, ali moramo čekati toplije vrijeme. Ove godine poseban problem nam je poskupljenje struje, koja spada u treću grupu. Za februar  sam dobio račun od 700 KM, a za mart će biti i 1000 KM", kaže povrtar za portal InfoBijeljina.
 
Uprkos teškoćama koje prate plasteničku proizvodnju potražnja za rasadom veća je nego prošle godine, ističe Aco Živanović jedan od najvećih proizvođača rasada u Semberiji, koji će ove sezone imati oko 200.000 sadnica paradajza, paprika, krastavca. On dodaje da ova proizvodnja zahtijeva i velika ulaganja.

"Kupio sam mašinu za sjetvu u kontejnere. Do sada sam sve radio ručno, u gajbice pa pikirao. Ova investicija će mi se višestruko ispatiti. Smanjiću troškove dnevnica za par hiljada i ubrzati ovaj posao", ističe Živanović.

Plastenička proizvodnja sve je teža i komplikovanija zbog velikih temperaturnih oscilacija i napada insekata i fitopatogenih gljiva koje mogu nanijeti veliku štetu, upozorava i agronom Vanja Nestorović, piše infobijeljina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()