Sarajevo, Zagreb i Beograd prednjače po zagađenosti zraka

Jutros je zrak u Zagrebu bio najzagađeniji u svijetu, trenutno glavni grad Hrvatske zauzima neslavno drugo mjesto

14.11.2022. 15:12
  • Podijeli:
Smog_magla_Sarajevo_foto_ArminDurgut_PIXSELL-1663931941566.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Gradovi BiH i regiona prednjače po zagađenosti zraka, pokazuju podaci na listi IQAira.

Jutros je zrak u Zagrebu bio najzagađeniji u svijetu, trenutno glavni grad Hrvatske zauzima neslavno drugo mjesto. Lošiji zrak od Zagreba udišu građani glavnog grada Vijetnama Hanoi. 

Na neslavnoj listi, na kojoj je skoro pa tradicionalno u vrhu tokom zimskih dana - stoji glavni grad Bosne i Hercegovine, a trenutno Sarajevo zauzima sedmu poziciju. Nedaleko ispod je i Beograd (15 pozicija).  

Na listi IQAira koja gradove rangira po osnovu zagađenja zraka, Zagreb trenutno ima index od 173, a Sarajevo od 159 – što zrak u ovim gradovima svrstava u kategoriju "nezdravog".

Treba napomenuti da su promjene na rang listi učestale, no Sarajevo se danas uporno drži samoga vrha.

Podsjetimo, stručnjaci upozoravaju da će ionako već odavno alarmantna situacija po ovom pitanju u Sarajevu, uskoro vjerovatno postati i teža, s obzirom da se predviđa da će brojni građani uslijed poskupljenja energenata pribjegavati metodama grijanja koje su nepreporučljive.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()