Sarajevo kao jedna od 52 destinacije u svijetu koje morate posjetiti u ovoj godini

Eminentni New York Times preporučuje

14.01.2023. 18:33
  • Podijeli:
sarajevo zalazak sunca - anadolija (3)-63b9af86ec704.webp Foto: Anadolija

Glavni grad Bosne i Hercegovine nalazi se na listi eminentnog lista New York Times, kao destinacija koju preporučuju posjetiti u ovoj godini. Naime, uz Sarajevo tu su još gradovi poput Londona, Palm Springsa i Guadalajare iz MKeksika.

Times je opisujući Sarajevo kazao da njegova historija živi u sadašnjosti te istaknuo tragove rata koji su ga obilježili.

"Tu je Latinska ćuprija, gdje je ubijen izvjesni nadvojvoda, što je uzrokovalo Prvi svjetski rat. Postoje zgrade koje su još uvijek izbočene granatama iz opsade prije tri decenije. A tu je i zamršena međusobna igra carstava, od Osmanskog do Austro-Ugarske, koja omogućava posjetiteljima da obiđu džamiju, katedralu, pravoslavnu crkvu i sinagogu, sve unutar nekoliko blokova", navodi se.

"Ovi slojevi historije, naravno, mogu detonirati onoliko lako koliko mogu koegzistirati", poručuju potom.

"Multietnička prijestolnica Bosne i dalje je na rubu. Pogledajte gore prema brdima, a tu su i artiljerijski položaji izgrađeni na terenima Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ali sjaj Sarajeva dolazi iz ovog upada u prošlost", navodi se dalje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()