S interneta vrebaju mnogobrojne opasnosti: Mališane privlače kao magnet

Ekranizam nije dijagnoza, ali jeste pošast modernog doba

06.03.2024. 20:06
  • Podijeli:

Sa interneta vrebaju mnoge opasnosti, a cesto dolaze u obliku zanimljivih, razigranih crtića, pjesmica, jednostavnih igrica koje privlače mališane kao magnet.. Pred ekranom ostaju začarani satima, danima, sve dok ne počnu prvi razvojni problemi.

Ekranizam nije dijagnoza, ali jeste pošast modernog doba. Zalijepljeni za ekran, mališani propuštaju mnoge razvojne faze koje dovode do razdrazljivosti, agresivnosti, poremećaja paznje, slabih motoričkih sposobnosti i trenutka u kojem roditelji reaguju, izostanak govora.

Psiholog Vanja Blaženović potvrđuje da je to prava epidemija, jer veliki broj djece počinje kasno da govori, ne slažu rečenice sa dvije godine, zatim slijede problemi u socijalizaciji. Ona dodaje da se kod neke djece javlja i hiperaktivnost, pretjerano sanjarenje, apstinencijski sindorm, ako nisu izloženi ekranu.

Devedeset sedam odsto djece do četiri godine u regionu, koristi neki “ekran” svakodnevno. Do prvog rođendana njih 40 odsto vrijeme provodi sa telefonom u ruci, kažu pojedina istraživanja.

Ekranizam razvija istu kliničku sliku kao i autizam. Iako se prosirio kao požar svjetskih razmjera za ekranizam ima lijeka. Struka kaže da je u prosjeku potrebno dvije godine upornog rada da bi dijete dostiglo uobičajeni razvojni status, a u to se, osim stručnjaka, mora uključiti čitava porodica. I svi moramo ugasiti telefone.

Kad roditelji potraže pomoć stručnjaka, najčešće prvo logopeda, nisu ni svjesni da su sami izvor problema. Djeca se samo ogledaju u nama, a mi bez svog telefona ne idemo ni na spavanje.

Maja Kovačević, koordinatorka rada “Plavog telefona” kaže da kada dijete ima jasna pravila I kada zna da postoje neka očekivanja onda mu je puno lakše da prati ta pravila I ispuni očekivanja. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()