Roditelji u borbi s krizom manje vremena provode s djecom

Naime, kako kažu, porodica trpi niz izazova, pogotovo socioekonomske probleme, ali porodice su postale i sve otuđenije

15.05.2024. 13:20
  • Podijeli:
otac,majka, ćerka, porodica, roditelji, deca - profimedia-657caba4281f9.webp Foto: Profimedia

Porodica je temeljna ćelija društva, ali i temelj razvoja daljeg društva, jer se u porodici vaspitavaju novi članovi koji će biti nosioci društvenih promjena, ističu naši sagovornici povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice.

Naime, kako kažu, porodica trpi niz izazova, pogotovo socioekonomske probleme, ali porodice su postale i sve otuđenije.

Sociolog Vladimir Vasić ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da današnja porodica trpi transformaciju jer ona danas nije višegeneracijska, sad više nije u onoj funkciji masivnosti. Kako kaže, danas se porodica usitnila maksimalno na dvije generacije…

"S tim da druga generacija, odnosno stečena djeca žele da se što prije oslobode, da idu u neku svoju samostalnost", kazao je Vasić.

Kako je rekao, ono što je danas udar na porodicu jeste socioekonomska situacija u BiH, jer, kako kaže, ne može se zanemariti stanje u društvu koje se direktno reflektuje na kvalitet i funkcionalnost porodice.

"Danas porodica trpi niz izazova, na sceni je grubi pokušaj, da ga tako nazovemo - prenos nadležnosti sa porodice na neke druge institucije, odnosno da se porodici otmu oni njeni primarni zadaci", kazao je Vasić.

Kako je rekao, u okvirima porodice je rađanje novog života, socijalizacija i blagoslovena zajednica braka i porodice, te dodaje da se pokušava porodici to oduzeti, odnosno istisnuti iz porodičnih okvira.

"Danas je porodica na udaru modernog, liberalnog globalnog sistema vrijednosti gdje se sve manje vrednuje porodična zajednica i sve manje se vrednuje sam kvalitet života u okvirima zajednice", kazao je Vasić i pojasnio da stanje u društvu direktno utiče na porodicu.

Kako je rekao, ono što je najbitnije da bi današnja porodica bila funkcionalna i da bi opstala jeste da budu uređeni međuljudski odnosi, odnosno odnosi između supružnika koji će se direktno reflektovati na odnose sa djecom, ali i da supružnici danas moraju da se bore da se sačuva porodica uz mnogo ljubavi.

"Ono što je najvažnije, što će sigurno da održi porodicu jesu ljubav i stabilne relacije između njenih članova, koliko god bila teška situacija i ekonomska i politička i društvena, ali ukoliko ima ljubavi od čiste emocije, a ne one materijalne, ne one koja se danas tretira u društvu", zaključio je Vasić.

Psihoterapeutkinja Tatjana Risojević smatra da su današnje porodice otuđene, te da djeca manje vremena provode sa roditeljima.

"Roditelji su okupirani poslom, u trci za zaradom, a djeca uglavnom vrijeme provode igrajući razne igre na telefonu. Oni veliki dio vremena provode i na društvenim mrežama, ali imaju i dodatne aktivnosti koje djecu otuđuju, tako da ne provode vrijeme zajedno", kazala je Risojevićeva i dodala da se gubi taj socijalni oblik.

"Sada sve manje imamo zajednički ručak porodice kao što je ranije bilo. Izuzetno malo zajedničkih aktivnosti porodice imaju", pojasnila je Risojevićeva.

Prema njenim riječima, i ekonomska kriza koja je prisutna uticala je na porodicu. Roditelji se trude da zarade ono materijalno, te na taj način zaboravljaju dio kada djeci treba posvetiti vrijeme i ljubav.

Kako je rekla, da bi porodica opstala i bila funkcionalna najbitnija karika su svakako supružnici.

"Važno je da se roditelji između sebe slažu, da razgovaraju s djecom, te sigurno da je organizacija unutar porodičnog života najvažnija", ističe Risojevićeva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()