Rijedak prirodni fenomen na istoku BiH: Znate li priču o fočanskim pješčanim piramidama?

Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD)

27.03.2023. 20:45
  • Podijeli:
Foca_piramide_foto_Boris_trograncic-642147f9ce1d0.webp Foto: Boris Trogrančić

Na devetom kilometru starog puta Foča - Miljevina – Sarajevo, u mjestu Pirni Do, nalaze se Pješčane piramide i pravo su remek djelo prirode.

Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen, nastajao je dugim nizom godina. Erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika.

Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija) oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varosi (Srbija).

Pješčane piramide se prvi put pominju u Austrougarskom periodu. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu. Dostižu visinu do 20 metara.

Pješčane piramide kod FočeFoto: Boris Trogrančić: Pješčane piramide kod Foče
Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima.

Pogledajte ovu prelijepu turističku atrakciju kroz objektiv fotografa Borisa Trogrančića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()