Raspitali smo se: Šta smo čitali protekle godine?

Iz godine u godinu postaje sve teže odabrati one koje nas ostavljaju bez teksta jer je takvih, srećom, sve više

05.01.2023. 12:51
  • Podijeli:

Praznici i nekoliko slobodnih dana pravo su vrijeme da izdvojite malo vremena za sebe i pročitate neku dobru knjigu.

Iz godine u godinu postaje sve teže odabrati one koje nas ostavljaju bez teksta jer je takvih, srećom, sve više.

Šta smo čitali u prošloj godini, da li nove naslove ili smo ostali vjerni klasicima, u prilogu Marine Majkić Miletić.

Ne postoji prijatelj tako odan kao knjiga, rekao je Ernest Hemingvej. Izgleda da su domaći čitaoci u prošloj godini najviše drugovali sa tri dame. Neprikosnovene na listama lokalnih knjizara su Jelena Bačić-Alimpić, Vesna Dedić, Lusinda Rajli.

"Jelena Bačić, Vesna Dedić, Kolin Huver. To je neka lagana literatura. Čita se dosta popularna psihologija, 12 pravila za zivot, Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj, zatim klasici, Dzordz Orvel, Dostojevski", kazala nam je Ivana Dakić, radnica u knjižari.

I u bibliotekama dominiraju autorke. Mada starog namćora sa sjevera, Uve-a niko godinama nije skinuo sa liste najčitanijh knjiga u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

"Najtrazenije djelo ove kao i prethodnih godina je 'Čovjek po imenu Uve, Frederika Bakmana'. Čitane su još Elif Šafak, Lusinda Rajli, Kristin Hana.Među trilerima i krimi romanaima čitan je Ju Nesbe i drugi norveški pisci i generalno Skandinavci", kazala je Lana Šaula iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Društvene okolnosti itekako utiču na čitaoce. Tradicionalni rusofili otišli su korak dalje kako bi razumjeli aktuelna društveno politička dešavanja.

"Trazili su se ruski klasici, oni se i inače traze, ali su ljudi bili zainteresovani i za istoriju i politiku zbog ovih društvenih dešavanja", pojasnil je Šaula.

Među klasicima, u prošloj godini po čitanosti izdvojili su se Pekićevo - Besnilo, Andrićeva - Gospođica, Orvelova - osamdeset četvrta i Selindzerov - Lovac u žitu.

A kuda ide ovaj svijet, pokazuje i očekivanje da će 2023-a biti u znaku memoara princa Harija, knjige koja na svjetskom trzištu izlazi 10. januara, a već je izazvala buru reakcija sa obe strane Atlantika.

U to ime, topla preporuka za Vrli novi svijet, Oldusa Hakslija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()