Provjerili smo kako izdržavaju građevinci: Vrućina brate!

Raznim metodama gledaju da olakšaju sebi

18.07.2023. 20:21
  • Podijeli:

Vrućine i dalje haraju u BiH dostižući i do 40 stepeni. Na tim vrućinama na otvorenom rade mnogi, u prvom redu građevinci. Provjerili smo, kako izdržavaju.

Utorak, podne. Temperatura 36 stepeni, subjektivni osjećaj 40. Desetak radnika na ovoj temperaturi radi na izgradnji mosta u jednom banjalučkom naselju. Slike mokrih majica i kapi znoja na licu govore dovoljno.

"Evo vidiš i sama, vrućine brate. Ko može biti na ovome. Ali mora se treba zaraditi platu. Ovo je Bože sačuvaj. Ovo je, nije toliko vruće kolika je sparina, isparavanje, ne možeš disati,"kazao je radnik na banjalučkom gradilištu.

Raznim metodama gledaju da olakšaju sebi.

"Radimo sat vremena, sklonemo se malo u hlad, vrtimo se, osvježimo se. Jedno su termini, drugo su mogućnosti. Izdržava se, radimo skraćeno."

Preraspodjela radnog vremena, rotacija poslova, zbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana od 11-16 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor. Ovo su preporuke koje je izdalo ministarstvo rada i apeluje na sve poslodavce da ih primjene čime će zaštititi radnike. Ipak, riječ je samo o preporukama, jer postojeći Zakon ne dozvoljava ništa više od toga.

"Poslodavci mogu ukoliko to priroda posla dozvoljava da izvrše preraspodjelu radnog vremena, da u jednom dijelu godine rade kraće, u drugom dijelu srazmjerno duže. Mi ne mjožemo da naložimo posladavcima da izvrše preraspodjelu ali u onim kontroloma u kojima utvrdimo da je poslodavac primjenio tu mjeru kontrolišemo da li je ona provedena na način propisan zakonom", rekla je Duška Nikolić, portparolka Inspektorata Republike Srpske.

U službi hitne pomoći Banjaluka kažu da je povećan broj fizičkih radnika koji im se svakodnevno javljaju.

"Fizički radnici koji rade na otvorenom su naši česti pacijenti koji se javljaju u toku dana. Vrtoglavica, slabost, dolazi do pada pritiska a ono što bi im mi preporučili jeste dovoljan unos tečnosti, adekvatna ishrana i naravna adekvatna odjeća", pojašnjava Snježana Đokić, doktor medicine u službi hitne pomoći Banjaluka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()