Protiv sudije Branka Perića podnesena disciplinska tužba

Perić je više puta prijavljivan Uredu disciplinskog tužioca zbog svojih stavova u radu Suda

12.05.2023. 16:52
  • Podijeli:
Branko_peric_foto_VSTV-1669288703792.webp Foto: VSTV

Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) podnio je Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH disciplinsku tužbu protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića.

Ova informacija je potvrđena iz VSTV-a BiH za Avaz.

"Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića podnesena je zbog disciplinskih prekršaja propisanih članom 56. Zakona o VSTV-u BiH, tačka 9: "donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka" i tačka 10: "neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija", čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovanog", naveli su iz VSTV-a.

Predmet protiv Perića formiran je nakon izricanja presude.

Naime, Perić je u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali da će, ipak, pročitati svoje izdvojeno mišljenje. Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o krivičnom postupku BiH.

Prema Zakonu, glasanje sudija u Sudskom vijeću je tajno i u krivičnom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.

To su utvrdili i pravni stručnjaci i advokati. I ranije su protiv pojedinih sudija zbog ovog prekršaja vođeni postupci. Među njima je i sudija Milan Blagojević iz Banjaluke.

Perić je više puta prijavljivan Uredu disciplinskog tužioca zbog svojih stavova u radu Suda, ali i drugih institucija. Perića je, kako saznajemo, dva puta prijavio i predsjednik Suda BiH Ranko Debevec zbog rada na drugim predmetima.

Međutim, Perić prema pisanju naredne godine trebao ići u penziju, tačnije za devet mjeseci. Na taj način Perić bi se, kako navodi Avaz, riješio disciplinskih postupaka, ali pitanje je hoće li krivično odgovarati i šta će poduzeti Državno tužilaštvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()