Prosvjetari u KS u jaknama, štede, a Vlada KS štedi na prosvjetnim radnicima

"Štedimo!", poručio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo

29.01.2024. 22:52
  • Podijeli:

U Sarajevu je danas održan prvi dan štrajka upozorenja prosvjetnih radnika osnovnog obrazovanja, gdje su ponovijeni zahtjevi.

Kako kažu, štrajk upozorenja nije borba samo za veće plate i bolji standard prosvjetnih radnika nego za bolje i kvalitetnije reforme u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ukoliko se ne ispune uslovi, nakon još dva dana štrajka upozorenja, najavili su generalni štrajk.

Kriza u osnovnom obrazovanju Kantona Sarajeva vidljiva i na radijatorima.

"Štedimo!", poručio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo.

A Vlada Kantona Sarajevo štedi na prosvjetnim radnicima. I ne samo to.

"Napočetku ove pres konferencije dozvolite mi da prozovem Elevedina Okerića, je li prisutan. Nije. Danijela Kristić, Aljoša Čampara-nije prisutan, Arijana Memić-nije. Dakle možemo konstatovati da niko od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo nije prisutan. Pozivamo ih u srijedu na pres u 11 i 30 da dođu ovdje i da stanu na stranu prosvjetnih radnika", kazao je Sivro.

Jedna od prosvjetnih radnica je i Edina Konak, nastavnica koja u prosvjeti radi 26 godina. Bori se kako kaže da nastavnici ne postanu pisari.

"Protiv smo kvazi reforme, želimo se posvetiti djeci a ne vrijeme provoditi, sate i sate spremajući se za časove, pišući opet e dnevnik i radeći već ono što smo radili u septembru, gdje nismo imali usavršavanje", kaže Edina.

Edinina plata iznosi hiljadu i po maraka što je ispod prosjeka u odnosu na druge koji imaju visoku stručnu spremu. Međutim prioritet je da se izbore protiv nametnutih reformi a u svoju borbu su pozvali kolege iz srednjeg obrazovanja.

"Plate u vrtićima, osnovnim i srednjim školama su 1570 maraka. Poručujemo kolegama iz srednjeg obrazovanja da ne daju obraz za deset posto nego da se nama pridruže, nama daju podršku i da se izborimo za bolji predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje", istakao je Sivro.

Nijedan od 12 zahtjeva za koje se bore nije ispunjen. Ukoliko se to ne desi, najavljeno je stupanje u generalni štrajk.

"Mi nećemo dozvoliti niti u jednom segmentu birokratizaciju obrazovanja, nama ne trebaju 2-3 četiri e dnevnika, ne treba nam dodatno piskaranje, nama treba dodatna reforma u smislu pobolšanja uslova za rad, nastavnog osoblja, redukcije i da se prave stvari prezentiraju učenicima", poručio je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sjednica Kantona Sarajevo biće održana u četvrtak kada će o ovim zahtjevima raspravljati kantonalni zastupnici. Štrajk upozorenja će trajati još dva dana, nakon čega slijedi odluka da li će stupiti u generalni štrajk.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()