Prokišnjava Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu

Nažalost niko osim lokalnih i kantonalnih vlasti odnosno Općine Jajce i Vlade SBK nema sluha za očuvanjem ovog veoma važnog nacionalnog spomenika

23.11.2022. 09:50
  • Podijeli:
Muzej_AVNOJ-a,_Jajce_foto_Wikimedia-1669193210750.webp Foto: Wikimedia

Direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu Elvedin Imamović rekao je ova institucija ima problem sa prokišnjavanjem terasa zgrade muzeja a samim tim je i direktno ugrožena stalna postavka muzeja.

"Dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija i postizanja energetske efikasnosti sanacijom stolarije su problemi koji postoje već duže vrijeme, a izuskuju velika materijalna sredstva. Uz sanaciju ovog dijela zgrade potrebno je uraditi sanaciju i adaptaciju galerije gdje se nalazi stalna postavka crteža Božidara Jakca, koja nosi naziv 'Put AVNOJ-a'", rekao je Imamović i dodao je kada je riječ o stanju muzejske građe ona se nalazi u veoma dobrom stanju i ističe da su poduzete sve neophodne mjere za njeno očuvanje.

"Međutim kako sam i ranije spomenuo problem prokišnjavanja zgrade bi mogao ugroziti muzejsku građu i stalnu postavku u sali u kojoj je održano zasjedanje. Ranije pomenuta sanacija bi zaštitila i dodatno doprinijela očuvanju muzejske građe", naglasio je Imamović, prenosi Fena.

Dodao je da nažalost niko osim lokalnih i kantonalnih vlasti odnosno Općine Jajce i Vlade SBK nema sluha za očuvanjem ovog veoma važnog nacionalnog spomenika.

Kako je objasnio  muzej je u ovoj godini zabilježio oko 15.000 hiljada posjetilaca što je veoma blizu rekordne 2019. godine.

"Ako ovom broju dodamo i posjete povodom manifestacije Dani AVNOJ-a na kojoj prisustvuje nekoliko hiljada osoba možemo biti itekako zadovoljni. Raduje nas što naše posjete bilježe pozitivan trend i samim tim iza sebe ostavljamo teška vremena uzrokovana pandemijom korona virusa", rekao je Imamović i dodao da je kao i prethodnih godina najviše posjetilaca dolazi iz Slovenije i BiH  te da uz Slovence često dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske ali i drugih zemalja širom svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()