Prijeti li nam epidemija velikog kašlja?

Doktori upozoravaju da je broj oboljelih daleko veći

01.12.2023. 20:06
  • Podijeli:

Samo nešto više od mjesec dana nakon što je u Mostaru od velikog kašlja preminula dvoipomjesečna beba, ova bolest je stigla i u Republiku Srpsku. Naime, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su četiri slučaja velikog kašlja.

Prijeti li nam epidemija ove bolesti?

Broj oboljelih od bolesti poznate po imenu "bolest od 100 dana" raste u Republici Srpskoj. Iako su potvrđena tek četiri slučaja velikog kašlja, doktori upozoravaju da je ovaj broj daleko veći.

"Sigurni smo da imamo više slučajeva zato što imamo informacije o sumnjama koje nam prijavljuju doktori a gdje nije sprovedena dijagnostika jer se radi o blagim kliničkim slikama pa se vrate kući uz adekvatnu terapiju. Ali, kažem, imamo uvid da imamo više slučajeva sigurno i tako je nešto očekivati da u situaciji gdje imate epidemije u okolnim zemaljama da će sigurno biti više slučajeva i kod nas", kazala je Jela Aćimović, specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Iako u početku izgleda kao obična prehlada kod zaraze velikim kašljem kasnije dolazi do teškog kašlja koji može dovesti i do prestanka disanja. A upravo je u toj početnoj fazi osoba najzaraznija.

"Veliki kašalj je bolest kod djece predškolskog uzrasta. Sa temperaturom javlja se neproduktivan kašalj sa zacjenjivanjem, dosta je teška klinička slika jer su obično zahvaćena mlađa životna dob, dojenčad tako da nema neke specifične terapije. Kada se javi antibiotici se daju i simptomatska terapija", izjavila je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti na UKC-u Republike Srpske.

A, prevenirati se najbolje može - vakcinom. No, povećan broj oboljelih, naročito najmlađih, te teže kliničke slike, između ostalog posljedica su upravo niske stope vakcinacije djece, napominje struka.

"Smatra se da bi bilo dovoljno 90 do 95% posto vakcinisane djece da smatramo da je obuhvat dovoljan i da neće doći do epidemije. Međutim, posmatrajući neke najnovije parametre taj obuhvat je daleko niži i iz tog razloga je pristuna i prijetnja od epidemije", rekao je Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Iako se pojavila informacija da u Institutu za javno zdravstvo nije bilo vakcina za veliki kašalj, ipak iz ove ustanove poručuju da nema mjesta za brigu.

"Vakcina je u BiH, uvezena je, samo treba da se isporuči u Institut za javno zdravstvo RS. To očekujem da će biti iduće sedmice i vakcina će biti na raspolaganju za sve kojima je potrebna", poručila je Aćimovićeva.

A najpotrebnija je upravo onim najosjetljivijim - djeci. Zato bi bilo najbolje da na vrijeme vakcinišete svoje dijete.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()