Prijeti li afrička kuga da uguši svinjogojstvo!?

13 žarišta i 29 uginulih životinja, nadležni kažu nema mjesta panici

26.06.2023. 21:45
  • Podijeli:

Afrička kuga svinja širi se na imanjima u Semberiji. Formiran je Republički krizni štab. Svi inspektori su na terenu dok izvor zaraze još uvijek nije detektovan. Stočari se po prvi put na našim prostorima bore protv zarze. Prijeti li afrička kuga da uguši svinjogojstvo?

Gornji Dragaljevac, sembersko selo u kojem je detektovano prvo žarište afričke kuge svinja po priv put u BiH. Zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je 13 žarišta dok su na osnovu sumnje u toku ispitivanja na još pet imanja.

''Na ovih 13 imanja prema prijavi od strane veterinarskog inspektora iz Grada Bijeljina raspolažemo podatkom 29 uginulih i oko 290 životinja koje se nalaze u tim žarištima zaražen. Ne treba se držati striktno brojeva, to je nešto što iz minuta u minut može da se promijeni,'' kazala je Dragana Oklješa pomoćnik ministra za veterinarstvo.

Tačan izvor zaraze još uvijek je nepoznat. Sve raspoložive službe su na terenu a formiran je i Lokalni krizni centar.

''Mi smo u prvoj fazi ispitivanja jer sad utvrđujemo gdje postoji virus. Virus je sigurno postojao prije nego što smo dobili informaciju da treba istražiti jer je to prva početna faza u kojoj može na više mjesta u tom nekom djelokrugu zaraženog, ugroženog kruga da se pojavljuju slučajevi,'' pojasnio je Dragan Knežević direktor JU Veterinarski institut Republike Srpske ''Dr Vaso Butozan''.

U borbi protiv zaraze biosigurnosne mjere su jedino oružje koje vlasnici životinja imaju, a na kojima je trenutno, tvrde nadležni, najveća odgovornost. Zaraženi krug predstavlja radijus od tri kilometra od mjesta izbijanja zaraze.

‘’Od njih se zahtjeva da poštuju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, da ograniče kretanja, ‘’des barijere’’ postave na svoja imanja. Ono što je najosnovnije i na šta stalno apelujemo jete da prijave uginuće. Neodogovrno ponašanje vlasnika samo doprinosi tome da se zaraza širi, tako da je obavezna prijava nadležnom veterinarskom inspektoru,’’ naglašava Dragana Oklješa.

Afrička kuga je izuzetno opasna zarazna bolest za koju terapija ne postoji.

''Ne postoji vakcinacija za preventivno djelovanje. Izaziva ekonomske gubitke iz tog razloga što je jedina mjera koja se primjenjuje kada izbije bolest i kada se pojavi u zaraženom dvorištu jeste ''stamping out'' metoda. Dakle, humano ubijanje svih onih životinja koje se nalaze na farmi i to je jedini način na mjestu gdje imamo virus za sprečavanje širenja,'' istakao je Dragan Knežević.

Bitno je naglasiti da se ova zaraza ne može prenijeti na ljude. Struka poručuje neophodno je isključiti strah i ponašati se u skladu sa preporukama nadležnih službi.

''Iz mjera predostrožnosti, zabranili smo održavanje sajmova, bilo kakvo okupljanje životinja i stočne pijace na teritoriji Grada Bijeljina,'' navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Uzgajivači su u strahu od gubitaka jer se ni oni do sada nisu susretali sa ovom bolešću. Postavlja se pitanje, prijeti li afrička kuga da uguši svinjogojstvo dok nadležni poručuju, nema mjesta panici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()