Poznato koja će firma graditi mostarsku obilaznicu

Odluka Komisije za Javne nabave Grada Mostara

19.09.2023. 14:53
  • Podijeli:
mostar-armin-durgut-pixsell.jpg

Firma ”Putovi” Grude gradit će južnu obilaznicu Mostara i pristupne ceste Varda-Rodoč, odlučila je Komisija za Javne nabave Grada Mostara.

Procijenjena vrijednost nabavke je 3,4 miliona KM, a sredstva će osigurati Grad Mostar, Vlada FBiH i JP Ceste FBiH. Za posao su se, osim Putova Grude, natjecali još i HP Investing, KTM Brina i Hering.

Inače, Ugovor obuhvaća radove na dionici postojeće ceste, izmjenu dijelova trase, proširenje i ispravljanje krivina, odvodnju, sanaciju i dr. što čini jednu cjelinu, za koju izvođač daje garanciju za kvalitetu, javio je Bljesak.info.

Predmet Ugovora su radovi na sanaciji i izgradnji pristupne ceste Varda – Rodoč, u dužini od oko 2.700 m, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila GEO-DATA d.o.o. Mostar.

Trajanje ugovora ili rok izvršenja je jedna godina. Vlada FBiH je na sjednici održanoj u martu ove godine izdvojila je osam miliona KM za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor tijekom izgradnje južne obilaznice Mostara (četiri miliona KM) i pristupne ceste Varda – Rodoč (četiri miliona KM).

Izgradnja Južne obilaznice Mostara trebala bi se završiti 2024. godine i povezati s autocestom na Koridoru 5C. Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt “Marijanovića Draga” dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara i najzahtjevniji objekt u izazovnom svladavanju Kobilovače, pored probijanja brda koje se trenutno izvodi za izgradnju najvećeg tunela Novi u Bosni i Hercegovini, vrijednog 25 miliona KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta prošle godine probijaju širokobriješka firma Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela finansira se kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta iduće godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()