Poziv porodiljama u FBiH: Svako dijete rođeno u 2024. godini ima pravo na 1.000 KM podrške

Predstavljena aplikacija

30.05.2024. 13:55
  • Podijeli:

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i premijer FBiH Nermin Nikšić predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare novu aplikaciju za porodilje u FBiH.
Aplikacija E-porodilja omogućava svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1.000 konvertibilnih maraka za novorođenu djecu u Federaciji BiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je važnost ove aplikacije za porodice u BiH i podržao inicijative koje olakšavaju život građanima.

"Suočeni sa izazovima demografske politike i niske stope nataliteta, a vođeni potrebom za boljom podrškom našim građanima, Vlada Federacije BiH je na prijedlog resornog Ministarstva rada i socijalne politike odlučila da u svoj budžet uvrsti ovaj program kao konkretan znak naše opredijeljenosti ka stvaranju boljih uslova za život i podrške porodicama s djecom. Iskreno se nadam da ce građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost", izjavio je Nikšić.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da aplikacija od danas otvorena za prijave, te da sve majke novorođene djece u FBiH od danas mogu podnositi prijave za jednokratnu podršku od 1.000 KM.

"E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala", pojasnio je Delić.

Tokom konferencijeza novinare naglašeno je da je ova elektronska usluga omogućena uz saradnju i podršku Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), koja ne osigurala automatsku provjeru podataka iz prijave.

"Ovo je još jedan od uspješno završenih projekata IDDEEA-e, te još jedan od elektronskih servisa sa kojim se olakšalo građanima BiH", kazao je Almir Badnjević, direktor IDDEEA-e.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()