Povodom 80. godišnjice ZAVNOBIH-a ANUBiH održava naučni skup o razvoju državnosti BiH

Domaći, regionalni i evropski historičari, pravnici i politolozi uzet će učešće na ovom značajnom naučnom skupu

16.11.2023. 08:50
  • Podijeli:
Muzej_Avnoj_jajce_UNA-1669753713073.webp Foto: UNA

Povodom 80. godišnjice od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organizuje naučnu konferenciju o razvoju državnosti BiH u 20. i 21. vijeku.

"Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću: istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine", puni je naziv naučne konferencije koja će trajati dva dana, 22. i 23. novembra 2023. godine u prostorija ANUBIH.

U protekle 72 godine svoga postojanja i rada, ANUBIH imala je kontinuiran naučnoistraživački pristup u odnosu na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine.

Domaći, regionalni i evropski historičari, pravnici i politolozi uzet će učešće na ovom značajnom naučnom skupu.

Svoje radove, između ostalih, izložit će Husnija Kamberović (Rodoljub Čolaković o zasjedanjima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a 1943. godine), Ivo Goldstein (Bratstvo i jedinstvo - temelj socijalističke Jugoslavije), Milivoj Bešlin (Federalistički osnovi Jugoslavije i državnost Bosne i Hercegovine, 1941-1945), Marko Atila Hoare (Promulgation of the 1946 constitution of the People’s Republic of Bosnia-Hercegovina as the final stage of the People’s Liberation Struggle).

Također, sudionici su Stefan Hammer (The Bosnian People silenced under a ceasefire Constitution), Sead Turčalo (Novi geopolitički okvir za razvoj Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću, Jasmina Bešlagić (Etnicizacija i politizacija pitanja sastava, izbora sudija i načina donošenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao mehanizmi podrivanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine), Dražen Barbarić i Ana-Mari Bošnjak (Lažna dilema bosanskohercegovačkog konstitucionalizma), Franjo Topić (Mir kao pretpostavka razvoja i unutarnje integracije Bosne i Hercegovine).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()