Posljedice zatvaranja McDonald'sa u BiH: Idući investitor će otvoriti "četvere oči"!

Stavljeni katanci na brave svjetski poznatog lanca brze hrane

03.01.2023. 13:21
  • Podijeli:
mcdonalds, pixabay-1666182173887.webp Foto: Pixabay

Sada već davne 2011. godine u Sarajevu je otvoren prvi restoran McDonald's. Jedanaest godina kasnije ovaj svjetski lanac brze hrane odlazi iz BiH.

Naime, posljednjeg dana prošle godine, zvanično su stavljeni katanci na bravu u svim objektima ove franšize u BiH. Podsjećamo, McDonalds je imao svoja tri restorana u Sarajevu (Titova ulica, Nedžarići i Šip) te dva u Mostaru (TC Mepas i M-17). Još ranije je zatvoren objekat u Banjaluci.

Reakcije se ne stišavaju, a informacija je puno. Ono što je nažalost istina jeste da će preko 150 radnika ostati bez posla, osim ukoliko se nešto drastično ne promijeni u narednom periodu.  

Uspješno poslovali, ali ...

Ruku na srce, dolazak McDonald'sa u BiH je dočekan s dozom pesimizma, obzirom na bogatu kuhinju, ali i roštiljske specijalitete kojima obiluje naša zemlja, međutim i pored toga, prema zvaničnim podacima, ova franšiza je uspješno poslovala u BiH.

Ko je na kraju odgovoran, te šta će ovo značiti za eventualno buduće investiranje u slične ili iste poslove u BiH, pitali smo ekonomskog savjetnika - analitičara iz Banjaluke Zorana Pavlovića.

Pavlović je u razgovoru za UNU u kratkim crtama opisao cijelu problematiku oko zatvaranja restorana McDonald's u BiH.

"Prije svega imamo dvije različite priče, jednu za Republiku Srpsku, a drugu za FBiH. U RS je uzet u najam ekskluzivni prostor u Gospodskoj ulici koji je bio preskup za poslovanje McDonald'sa, koji radi na konceptu brze i jeftine hrane. Definitivno je stanje takvo da je stanje najma uništila biznis za Banjaluku, a mislim ako se dobro sjećam, u pitanju je renta koja je iznosila 30.000 maraka mjesečno. Kada je u pitanju Sarajevo, tu je situacija malo drugačija. Tu je očigledno McDonald's s partnerom iz Visokog uspio da razvije dobar biznis. Trebamo objasniti da je McDonald's firma koja prodaje dvije velike debele knjige i one govore kako mora da funkcioniše, izgleda i radi McDonald's, da bi bio u sistemu i po toj osnovi se plaća franšiza, dakle pravo korištenja imena. Tu je McDonald's kao davalac franšize taj koji vodi brigu o marketingu. Ono što je bilo raspoloživo u medijima i što sam pročitao, jeste da je ta firma ušla u kreditne aranžmane, odnosno po svemu sudeći sam vlasnik je ušao u preveliko trošenje za svoje luksuze i očito je zanemario biznis kao takav", govori nam Pavlović.

Pavlović: Velika ljaga ljudima iz BiH

Naš sagovornik ističe da se tim potezom biznis doveo u pitanje.

"Kada se nije servisirala banka, onda je banka praktično blokirala račun. Cijeli niz stvari se desio koji je teško opisati ako niste uključeni u knjigovodstveno stanje firme. Vrlo je neodgovorno od domaćeg partnera što je doveo u pitanje postojanje jedne međunarodne franšize kao što je McDonald's. On nije samo biznismen koji je radio posao, on je neko ko je bio predstavnik BiH prema stranoj kompaniji. Moram reći da su ovi ovdje u Banjaluci bili mnogo pošteniji, rekli da to ne mogu financijski izdržati i da moraju zatvoriti, dakle nisu napravili financijske akrobatike, i time su bili korektni prema stranom partneru, u ovom slučaju firmi McDonald's", poručuje Pavlović.

Mi, Rusija i Ukrajina

Ističe da je nanijeta velika ljaga ljudima iz BiH činjenicom da se ovo desilo.

S jedne strane svi strani davaoci franšize će sada otvoriti četvere oči, postavit će sigurnosne elemente praćenja rada, što nije obaveza franšizera, ali jeste ako želite da sačuvate renome i ugled. To je složen mehanizam, jer jedno je prodavati npr. Zara konfekciju, a drugo su lanci ishrane, jer su vrlo složeni, zahtjevni i šteta je što se sve ovo desilo. Promet je kako sam mogao pronaći negdje oko 17,5 miliona maraka u prošloj godini, što znači da je dobro funkcionisalo. Očito je negdje u menadžerskom upravljanju kompanijom napravljeno grešaka, čime je ugrožena kompanija, a kasnije je zbog svih poteškoća McDonald's povukao franšizu, jer imaju pravo to da urade, po svim ugovorima koje su potpisali. McDonald's ima svoje trgovinske objekte u preko 160 država svijeta, a trenutno su zatvoreni u Rusiji, Ukrajini. Mi smo treća zemlja u kojoj su zatvoreni objekti zbog nepoštovanja ugovornih obaveza", zaključuje Pavlović za UNU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()