Popularni lijek može biti opasan po život

Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece

11.09.2022. 12:32
  • Podijeli:
lijekovi_tablete_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Evropska agencija za lijekove (EMA) pokrenula je postupak ocjene folkodina nakon zabrinutosti da njegova primjena može izazvati rizik od razvoja anafilaktičkih reakcija (iznenadna, teška i životno-ugrožavajuća alergijska reakcija).

Te reakcije mogu nastupiti u interakciji folkodina s neuromuskularnim blokatorima. Folkodin se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece, a neuromuskularni blokatori primjenjuju se kod opće anestezije za sprječavanje spontanih mišićnih pokreta.

Ocjenu je zatražila je Francuska agencija za lijekove nakon preliminarnih rezultata iz ispitivanja u toj zemlji. Rezultati ispitivanja upućuju na to da primjena folkodina do 12 mjeseci prije opće anestezije može povećati rizik od anafilaktičke reakcije povezane s neuromuskularnim blokatorima. Temeljem tih rezultata, francuska agencija razmatra kao mjeru opreza obustaviti primjenu lijekova koji sadrže folkodin u Francuskoj.

Povjerenstvo za humane lijekove pri Evropskoj agenciji već je ranije ispitivalo te sumnje i nije pronašlo čvrste dokaze da primjena folkodina može izložiti ljude riziku od razvoja anafilaktičkih reakcija na neuromuskularne blokatore. 
Preporučilo je novo ispitivanje. Dok je to ispitivanje bilo u toku prošle godine, ispitivanje u Australiji povezalo je primjenu folkodina s povećanim rizikom od anafilaksije na neuromuskularne mišićne relaksanse. To je dovelo do preporuke EMA-e za uvrštavanje prikladnih upozorenja u informacije o lijeku za lijekove koji sadrže folkodin.

Nakon novog ispitivanja koje je pokrenuto, Evropska agencija će donijeti preporuku o tome trebaju li se odobrenja za stavljanje u promet folkodina zadržati, izmijeniti, obustaviti ili povući u Evropskoj uniji. Pozivaju i zdravstvene radnike da dostave podatke relevantne za ovaj postupak.

Folkodin je opioidni lijek koji se primjenjuje u liječenju neproduktivnog (suhog) kašlja u odraslih i djece. Djeluje izravno u mozgu, potiskujući refleks kašlja na način da smanjuje živčane signale koji se šalju mišićima koji su uključeni u kašljanje.

Folkodin se primjenjuje od 1950-ih godina kao lijek koji potiskuje kašalj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()