Ponoćka u sarajevskoj katedrali: Isus je svjedok Božje ljubavi prema čovjeku

Svečanu misu bdijenja u svetoj noći predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić

25.12.2023. 00:09
  • Podijeli:
ponocka_Sarajevo_2023_foto_AA (5)-6588b9cf72eba.webp Foto: AA

U sarajevskoj Katedrali srca Isusova večeras je održana misa bdijenja, koja je poznata i kao mala ponoćka, javlja Anadolu.

Misi u glavnom gradu Bosne i Hercegovini prisustvovao je veliki broj vjernika koji su došli da u zajedništvu proslave dolazak praznika Isusovog rođenja.

Svečanu misu bdijenja u svetoj noći predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom.

"Zahvalni nebesima za ovo rođenje i za dar spasenja molimo milosrđe Božje da nam oprosti naše slabosti kako bismo ponajprije na dostojan način mogli proslaviti ovo Euharistijsko slavlje i tako se pripremati za konačno vlastito obraćenje i posvećenje radi vječnoga spasenja svoga i spasenja svih ljudi", kazao je nadbiskup Vukšić.

Istakao je da kao kršćani vjeruju "da cijela ljudska povijest dosiže svoj vrhunac u djetetu Isusu, koji je po svom rođenju očitovanje i svjedok Božje ljubavi prema čovjeku".

"Kroz razdoblje priprave za Božić vjerski život kršćana bitno je obilježen očekivanjem ljudi, da se dogodi dolazak Isusa spasitelja, Boga i čovjeka, čije se rođenje na duhovan način proživljava blagdanom Božića. A s druge strane, obilježeno je ovo razdoblje također očekivanjem i nadom dragoga Boga, da se dogodi dolazak čovjeka u Božje društvo. To jest da čovjek prihvati Božje putove i pravila, da u skladu s njima uredi svoj život i da po njima hodi i njima se ravna", rekao je nadbiskup Vukšić.

Naglasio je da je svrha Isusova rođenja ponuda spasenja svim ljudima.

"A svrha našega božićnog slavlja sastoji se u tomu da se čovjek rodi u Isusu. Da se ja preporodim. Da čovjek nakon priprave doživi obraćenje. Da obraćen na nov način misli, djeluje i živi. Da bude na putu Božjemu i da u njegovu životu, nakon preporođenja, vladaju pravila kraljevstva nebeskoga. Da se vrati u duhovno stanje bezazlenoga djeteta Božjega te da svojim nakanama i ponašanjem bude prepoznatljiv kao slika i znak prisutnosti Boga", kazao je.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić je svima poželio sretan Božić.

Na ulicama Sarajeva već je primjetna prava praznična atmosfera.

Centralno misno slavlje bit će održano u sarajevskoj Katedrali u 10.30 sati 25. decembra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()