Pokrenuta incijativa: Zaštititi glamočki krompir

"Svjedočimo činjenici da se na tržištu pojavljuje mnogo krompira za koji se kaže da je iz Glamoča, a zapravo nije".

12.11.2023. 11:40
  • Podijeli:
krompir_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Proizvođači krompira u Glamoču pokrenuli su inicijativu da se zaštiti njegovo geografsko porijeklo budući da glamočki krompir nadaleko poznat.

"Glamoč je nadaleko poznat po krompiru. Radićemo na brendiranju proizvoda jer u suštini u našem kraju ljudi žive od poljoprivrede i stočarsta. Mora se raditi na tome da se napravi prepoznatljivost što zahtjevaju aktuelni trendovi", rekao je  jedan od inicijatora Siniša Šolak.

On je istakao da mještani Glamoča žive od poljoprivrede i stočarstva, te će se realizacijom ovog projekta znatno pobošljati standard stanovnika glamočke opštine, kao i da će to biti od opšteg značaja.

"Svjedočimo činjenici da se na tržištu pojavljuje mnogo krompira za koji se kaže da je iz Glamoča, a zapravo nije. Došlo je vrijeme kada se sve to mora potkrijepiti određenom dokumentacijom i kvalitetom", pojasnio je Šolak.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu radiće se i na proizvodnji stvaranja autohtonog sjemena glamočkog krompira.

Šolak je naveo da se uporedo sa projektnim aktivnostima i zakonskim procedurama razvijaju i aktivnosti na izgledu budućeg loga prepoznatljive oznake za glamočki krompir. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()