Pojačane mjere: U Banjaluci nije registrovana afrička kuga svinja

U toku aktivnosti za uspostavljanje karantina, kao i priprema mjera neophodnih za adekvatno odlaganje uginulih životinja u slučaju pojave ove bolesti

26.07.2023. 15:19
  • Podijeli:
Gradska uprava Banjaluka foto SRNA-64c11d33abb8d.webp Foto: SRNA

Na području Banjaluke nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja i stanje je stabilno, a danas je usvojen set mjera za sprečavanje ove bolesti, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sastanka Kriznog centra za kontrolu.

"Činjenica da su slučajevi afričke kuge svinja zabilježeni na području Gradiške za nas je dovoljan razlog za zabrinutost, zbog čega ćemo dodatno pojačati preventivne aktivnosti", rekao je Stanivuković i dodao da nadležne službe situaciju u vezi sa širenjem ove bolesti aktivno prate od početka jula.

On je naveo da će, osim što će inspekcijski organi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske pojačati kontrole nad transportom i prevozom svinja, biti povećana i kontrola mesa i mesnih proizvoda.

Naređeno je da se pojačaju i mjere dezinfekcije i dezinsekcije, za šta će prema riječima Stanivukovića grad Banjaluka obezbijediti sredstva koja će biti distribuisana veterinarskim službama i uzgajivačima, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

"Iako Banjaluka nema veliki broj uzgajivača svinja, svaki naš poljoprivrednik nam je dragocjen i sve naše službe biće na raspolaganju, s ciljem sprečavanja štete", naglasio je Stanivuković.

Stanivuković je dodao da su u toku i aktivnosti za uspostavljanje karantina, kao i priprema mjera neophodnih za adekvatno odlaganje uginulih životinja u slučaju pojave ove bolesti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()