Podnesena krivična prijava zbog trovanja djece na Jahorini

Zastupani preko osam advokata, roditelji 31 učenika OŠ "Petar Kočić" iz Prijedora podnijeli prijavu tužilaštvu protiv direktorice i više osoba

07.12.2022. 15:11
  • Podijeli:
dokumenti-pixabay.jpg

Roditelji 31 učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora podnijeli su krivičnu prijavu protiv direktorice škole, još tri osobe i tri pravna lica u vezi sa oboljenjem djece tokom ekskurzije na Jahorini iz maja ove godine.

Prijavu su, u ime djece i njihovih roditelja, Republičkom javnom tužilaštvo RS dostavili advokati oštećenih smatrajući da su kao organizovana kriminalna grupa počinili čitav niz krivičnih djela s ciljem ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, a što je za posljedicu imalo ugrožavanje zdravlja i bezbjednosti djece.

U prijavi se navodi da je NN osoba, postupajući sa organizacijskom i upravljačkom voljom, koordinisala između prijavljenih tako što je unaprijed odredila raspored škola u hotelu "Nebojša" na Jahorini i uskladilo termine boravka više škola iz Republike Srpske. Zatim je uticao na direktore škola da prilagode Javne pozive za održavanje škola u prirodi u istom hotelu, te u dogovoru sa ponuđačima izvršilo niz nezakonitosti s namjerom da utiču na donošenje odluke naručioca.

Kako navode direktorica OŠ "Petar Kočić" je, kao odgovorno lice, prilagodila proceduru i uslove Javnog poziva hotelu "Nebojša", unaprijed odredila da će smještaj biti u navedenom hotelu, čime je nezakonito dala pogodnost tom privrednom subjektu.

"Ostali su kao odgovorna lica turističkih agencija, u svojstu ponuđača, izvršili niz protivpravnih radnji, a između ostalog su u dogovoru djelovali u pogledu izbora ponuđaka u postupku javne konkurencije, čime su izvrili više krivičnih djela", navodi se u prijavi.

Nemanja Šikman, advokat iz Prijedora, koji je jedan od sedam podnosilaca prijave, saopštio je da su uz prijavu dostavljen podaci i dokazi koji ukazuju na postojanje krivične odgovornosti prijavljenih, te brojnih nepravilnosti i zloupotreba u postupku organizovanja "škole u prirodi".

"Dokazi ukazuju na sistemski nezakoniti pristup organizovanju školskih ekskurzija i škola u prirodi, što je ugrozilo bezbjednost i zdravlje djece. Povod za pokretanje ovog postupka je isključivo zaštita djece koja su u ovom slučaju manifestovala kroz sprečavanje zloupotreba zarad ostvarivanja imovinske koristi pojedinaca, a nauštrb zdravlja i bezbjednosti najmlađih i najugroženijih članova društvene zajednice", saopštio je Šikman.

On kaže da roditelji djece smatraju da je ova prijava samo jedna od potrebnih radnji i prvi korak ka otkrivanju kako je došlo do ugrožavanja zdravlja djece, te da je za sprečavanje sličnih slučajeva potreban angažman tužilaštva i drugih nadležnih organa.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()