Počelo smanjenje cijena roaminga između EU i Zapadnog Balkana

Od ovog oktobra, gornja granica cijena za 1 GB podataka u roamingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebala prelaziti 18 eura

03.10.2023. 17:40
  • Podijeli:
telefon, mobilni telefon, Pixabay.jpg Foto: Pixabay

U značajnom iskoraku ka regionalnoj saradnji i pristupačnoj mobilnoj komunikaciji, smanjenje cijena roaminga između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, potpisano na Samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra 2022. godine, zvanično je stupilo na snagu, prenosi Anadolija.

"Nakon gotovo godinu dana zajedničkog rada, pod pokroviteljstvom i uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije, te političku podršku Evropske unije i Zapadnog Balkana, telekomunikacijski operateri, kako sa Zapadnog Balkana, tako i iz Evropske unije, ne samo da su ispunili odredbe iz Deklaracije, već su u mnogim slučajevima i premašili očekivanja", navode iz RCC-a.

Od ovog oktobra, gornja granica cijena za 1 GB podataka u roamingu u okviru posebnih ponuda i paketa, u skladu sa Deklaracijom o roamingu, ne bi trebala prelaziti 18 eura, što će međunarodna putovanja i komunikacije učiniti znatno ekonomičnijim. U mnogim slučajevima ograničenje cijena od 18 eura u okviru posebnih ponuda i paketa ide i znatno niže, do 1,6 eura po 1 GB, dok su tri operatera sa Zapadnog Balkana, osim cijena u okviru paketa, snizila čak i redovne cijene usluga dopune.

“Najavila sam ovo prije gotovo godinu dana uz riječi da će 'cijene roaming usluga između EU i Zapadnog Balkana padati s jesenjim lišćem' i ako je neko sumnjao, drago mi je da su ga danas moje riječi razuvjerile. Ovaj ključni događaj već mijenja sliku prometa mobilnih podataka za građane i putnike. Uspjeh Deklaracije o roamingu između Evropske unije i Zapadnog Balkana svjedoči o snazi regionalne saradnje, koja mijenja komunikaciju nabolje, čak i uprkos suočavanju sa složenim izazovima. Ova prekretnica dolazi u trenutku političkih tenzija, ekonomskih previranja i sve šireg spektra klimatskih promjena u regionu, naglašavajući tako važnost regionalne i euroatlantske saradnje. Dok slavimo ovo postignuće, odajemo priznanje predanosti svih uključenih strana, posebno telekomunikacijskih operatera i radujemo se povezanijoj, dostupnijoj i pristupačnijoj budućnosti za sve”, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Navodi se da je cilj da se do 2028. godine cijena roaminga između Evropske unije i Zapadnog Balkana približi domaćim cijenama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()