Počela vježba na Manjači: Najveća formacija OSBiH "ulazi" u NATO

BiH će na taj način dobiti dosad najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama

19.09.2022. 13:10
  • Podijeli:
OSBiH_manjaca_foto_OSBiH2-1663585823752.webp Foto: OS BiH

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjeluje u realizaciji vježbe "Kombinovani napor 22" koja je danas počela na vojnom poligonu "Manjača".

Trajaće do 23. septembra, a radi ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

BiH će na taj način dobiti dosad najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama.

"OSBiH će tako nastaviti stajati 'rame uz rame' s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu", kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić na pres-konferenciji povodom predstavljanja spomenute vježbe, koja je u funkciji daljnjeg unapređenja interoperabilnosti i spremnosti za djelovanje OSBiH u skladu s NATO standardima i procedurama.

U osvrtu na značaj vježbe 'Kombinovani napor 22', načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je ocijenio kako se radi o najznačajnijem događaju na planu obuke OSBiH u 2022. godini.

Podcrtao je kako NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti predstavlja praktičan alat, koji je usvojen na Samitu NATO-a 1999. godine, a s prioritetnim ciljem podizanja stepena interoperabilnosti i usklađivanja aktivnosti između članica NATO-saveza i partnera.

General Senad Mašović je napomenuo da su OSBiH spremne za završno NEL-2 ocjenjivanje te da su, iako djeluju u teškim finansijskim uvjetima, još jednom demonstrirale odlučnost da izrastu u respektabilnu oružanu silu koja djeluje u interesu države i svih njenih građana.

"Pritom želim posebno naglasiti da, iako nismo najopremljeniji u odnosu na članice NATO-saveza, naše OS imaju ono što je najbitnije – veoma kvalitetan i profesionalan vojnički, podoficirski i oficirski kadar", kazao je Mašović, izražavajući očekivanje da će OSBiH ubuduće djelovati u drugačijem budžetskom okviru, koji će omogućiti njihovu modernizaciju i praćenje svjetskih trendova.

21. septembra će na poligonu Manjača biti upriličen dan za posjetioce/goste koji će biti u prilici uvjeriti se u profesionalnost, obučenost, umješnost i spremnost pripadnika OSBiH da odgovore najvišim zahtjevima u skladu s NATO konceptom operativnih sposobosti.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()