Plata preko 1.000 evra: Konobar iz Banjaluke opisao kako izgleda sezonski posao na hrvatskoj obali

Kada je dogovarao posao, podrazumijevalo se da će od prvog dana biti prijavljen. Plata 1.100 evra, plus bakšiši, a ne plaća ni smještaj, ni hranu

04.07.2024. 00:50
  • Podijeli:
Kelner_konobar_plaćanje računa_Foto Unsplash-63cef3718f1b4.webp Foto: Unsplash

Bolja zarada i uslovi rada razlozi su zašto svake godine sve više ljudi iz BiH odlazi da “odradi sezonu” u Hrvatskoj. Posebno se to osjeti tokom ljetnih mjeseci.

Iskustava ima različitih, a svoju je ispričao Andrej K. iz Banjaluke. On se put Istre otisnuo još početkom maja. Radi u šanku restorana i poručuje kako su uslovi koje tamo ima daleko bolji od svih onih koje je imao u ugostiteljskim objektima u Banjaluci u kojima je radio.

Kada je dogovarao posao, podrazumijevalo se da će od prvog dana biti prijavljen. Plata 1.100 evra, plus bakšiši, a ne plaća ni smještaj, ni hranu.

"U stanu sam sa dvojicom momaka, svaki ima svoju sobi i totalnu privatnost. To ne plaćamo. Pošto radim u restoranu, mogu da jedem šta želim i kada želim", prepričava svoje iskustvo.

Svaki minut “preko” plaćen

Radi, doduše, 6 dana u sedmici, smjene su 8 sati i svaki minut dužeg ostajanja na poslu je plaćen. Te prekovremeno sate dobijaće na račun kada se vrati kući. Tako se dogovorio sa poslodavcima. Prema njegovoj računici, već do sada ima “zarađenu” jednu platu od prekovremenih sati.

-Ponekad radim dvokratno, ujutro od 7 do 11, pa onda uveče. To vrijeme između je moje vrijeme koje sada koristim za plivanje – priča kroz smijeh i dodaje kako voli da radi drugu smjenu, jer može duže da spava, na miru popije kafu negdje pored mora i zapliva, prenosi Srpskainfo.

–Nema ostajanja do jutra, kao u nekim lokalima kod nas. Ljudi su fini, dođu da pojedu, nešto popiju i idu – priča on.

Nedavno je bio u rodnoj Banjaluci zbog privatnih obaveza i kaže da nije bilo nikakvih problem da dobije dva slobodna dana.

-Ovdje sam do početka oktobra, a u planu je da se vratim odmah sa proljeća – priča Milan.

Prema njegovim riječima, sreo je dosta ljudi iz BiH koji uglavnom rade u ugostiteljstvu i turizmu, kao konobari, kuvari ili hotelski radnici. Većini je zajedničko da jedva čekaju sljedeću sezonu.

-Vjerujem da ima i onih kojima sezonski posao ovdje ni malo nije lak, što zavisi od toga šta rade i gdje. Ali, meni i ljudima sa kojima radim jer ovdje daleko bolje nego u BiH – poručuje on.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()