Pitali smo: Hoće li posljedice poplava građani debelo osjetiti na svojoj koži?

Poljoprivreda na koljenima - sjetva odgođena, slijede poskupljenja

23.05.2023. 18:25
  • Podijeli:
poplave Hrvatska Kostajnica foto Igor Soban:PIXSELL-646539dbd3d18.webp Foto: Igor Soban/PIXSELL

Poplave koje su zadesile dio Bosne i Hercegovine, potopile su mnoga poljoprivredna zemljišta. Sjetva je na tim područjima odgođena, a stradale su mnoge oranice.

Stojan Marinković, predsjednik Savjeta udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je za portal UNA da će Komisija procjeniti štetu tek nakon povlačenja vode u svim područjima na kojima se voda izlila.

"Šteta definitivno postoji. Sjetva je inače skupa, a svaka ponovna sjetva iziskuje nove troškove. Ne bih kalkulisao sa iznosima, ali imaćemo podatke nakon uviđaja Komisije", rekao je Marinković.

Podsjetio je da će nadležno Ministarstvo pomoći poplavljenim područjima. Kaže da su poplave uticale na već posijane usjeve, kao što je kukuruz.

"Ako se voda zadrži na usjevima koji su već ponikli, dolazi do gušenja korjena i propadanja biljke, ček i ako se voda povuče ostaje debela kora i treba biti oprezan da se biljke duboko ukorjene, tako da poplava donosi kompleksan splet problema za poljoprivrednike", kaže Marinković.

Za područja koja su već poplavljena, Marinković kaže da svake godine tu dolazi do manjih ili većih izlivanja rijeka.

"To su ljudi koji su se već susretali sa tim izlivanjima, tako da znaju da odgovore na takve situacije, ali svakako bez pomoći nadležnih štetu neće biti moguće sanirati", kaže Marinković.

Ekonomista Saša Grabovac kaže za portal UNA da je poljoprivredne proizvode koji su stradali moguće kompenzovati iz uvoza, ali je očekivati i da će vjerovatno doći do porasta cijena.

"S obzirom da je tržite Republike Srpske otvoreno za sve pa tako i poljoprivredne i prehrambene proizvode, za očekivati je da ćemo kompenzovati slabiji rod i žetvu. To što će se uvesti trebalo bi da amortizuje slab urod, kao što je nekim zemljama, poput Poljske, tržište Rusije zatvoreno mjesecima, pa su uspjele da nadoknade potrebne proizvode. Doći će vjerovatno do povećanja cijena, ali da li će u globalu porasti cijene zavisi od poljoprivrednih uvoznika koji se bave ovom vrstom djelatnosti", kaže Grabovac.

Ovo je teška godina i za kompletnu ratarsku proizvodnju

Voćari, ali i ratari u velikom su problemu, te očekuju puno manje prinose ove godine. Krušaka neće biti, maline su slabo  cvjetale, a i šljive su problem. Iz Udruženja voćara Republike Srpske su poručili da su mnoge vrste voća pretrpjele značajnu štetu. Ova godina loša je za voće. Počelo je lošim vremenskim uslovima, mrazom i gradom, a poplave koje su zadesile BiH samo su dodatno uticale na stradanje voća kao što su breskve, trešnje i šljive.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()