Oprez: Proizvođači smanje litražu, a boca ostane ista

Formalno-pravno stvar je vjerojatno u skladu s propisima jer je Saponia na ambalaži deklarirala tačnu, smanjenu količinu proizvoda

12.09.2022. 16:27
  • Podijeli:
trgovina_cijene_racun_shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Mnogi su proizvođači, navodno zbog inflacije, posegnuli za metodom smanjivanja proizvoda, čime manju količinu prodaju za istu cijenu kao ranije, ali način na koji je to napravila hrvatska kompanija Saponia poprilično je razljutio brojne potrošače.

Reklo bi se - s razlogom - jer je Saponia na tržištu ostavila određenu količinu proizvoda kojima je smanjila litražu, no nije promijenila dizajn, a kamoli zapremninu ambalaže, zbog čega mnogi kupci tek kod kuće shvate da su zapravo kupili manji proizvod.

Formalno-pravno stvar je vjerojatno u skladu s hrvatskim ionako manjkavim propisima jer je Saponia na ambalaži deklarirala tačnu, smanjenu količinu proizvoda. No, budući da potrošači, ako se nije promijenila ambalaža, baš i nemaju razloga svaki put iznova iščitavati podatak o litraži, malo je vjerojatno da u kompaniji nisu znali kako će ova sporna praksa revoltirati brojne kupce.

Prema onome što se moglo pronaći u trgovinama i onome što se piše na društvenim mrežama, uglavnom je riječ o Saponijinim omekšivačima iz linije Ornel te sredstvu za čišćenje Arf. Pa je tako trenutačno na policama trgovina moguće pronaći artikle pakirane u ambalaži identične zapremnine, zbog čega se čini kako je riječ o količinski identičnim proizvodima, no kad se iščita deklaracija, vidi se da to nije tako, piše jutarnji.hr.

Na primjer, kako je ovaj hrvatski medij objavio, pronašli su dva primjerka Arfa u identičnim bocama, no na jednom je deklarirana količina od 450, a na drugom 400 mililitara. Slično je i s Ornel omekšivačima - boce su identične visine i obujma, no u jednoj ima 900, a u drugoj 800 mililitara omekšivača.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()