Ogromno crno povećanje: Vozovi u Srpskoj ove godine 11 puta naletjeli na ljude i vozila

Posljednji primjer zabilježen je u srijedu u banjalučkom naselju Debeljaci.

28.06.2024. 07:24
  • Podijeli:
zeljeznice_rs_foto_FB-1663682711626.webp Foto: Facebook

 Od početka ove godine u Srpskoj je zabilježeno 11 slučajeva da voz udari u ljude ili vozila, što predstavlja ogromno povećanje u odnosu na isti period 2023, kada su zabilježena tri takva primjera.


Riječ je o takozvanim vanrednim događajima, u koje spadaju i oni kada, recimo, vozilo polomi polubranik, s tim što je takvih primjera na desetine.

"Vanredni događaji najčešće se dešavaju na putnim prelazima, a glavni uzroci su uvijek lična nepažnja vozača u drumskom saobraćaju, kao i lična nepažnja trećih lica koja se nedozvoljeno kreću prugom", rečeno je za "Nezavisne novine" iz "Željeznica Republike Srpske".

Prema podacima "Željeznica Srpske", za šest mjeseci prošle godine jedno lice je poginulo, a jedno povrijeđeno. Tokom ove godine, zaključno sa jučerašnjim danom, u vanrednim događajima tri lica su teže povrijeđena, dok tragičnih slučajeva nije bilo.

Posljednji primjer zabilježen je u srijedu u banjalučkom naselju Debeljaci. Žena je povrijeđena u naletu voza. Mašinovođa je uzalud kočio.

"Došlo je do vanrednog događaja u kome je putnički voz koji je saobraćao na relaciji Doboj - Banjaluka, naletio na žensku osobu, koja se u tom trenutku nalazila na kolosijeku. Mašinovođa je, uvidjevši ženu kako prelazi prugu, postupio po propisima, davao zvučne signale upozorenja i pristupio kočenju, ali se, nažalost, nezgoda i vanredni događaj nisu mogli izbjeći", poručili su nadležni.

Povrijeđena žena je, podsjetimo, prevezena na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

U vanredne događaje spadaju i slučajevi kojima svjedočimo gotovo svakodnevno. Odnose se na incidente na putnim prelazima, gdje dolazi do lomova polubranika, usljed nepažnje, neodgovornog ponašanja i nepoštovanja saobraćajne signalizacije dijela vozača. Takve primjere često objavljuju "Željeznice Republike Srpske", a jedna od lokacija na kojoj se najčešće dešavaju su Zalužani u Banjaluci.

"Saobraćajni znak STOP mora biti dovoljan da se vozači drumskih vozila zaustave prilikom nailaska na putni prelaz. Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na obavezno poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima", ističu iz "Željeznica Republike Srpske".

Iz ovog javnog preduzeća kažu da ni u jednom vanrednom događaju na putnim prelazima, niti na otvorenoj pruzi, nije utvrđena odgovornost "Željeznica Republike Srpske", nego drugih učesnika u saobraćaju, odnosno vozača drumskih vozila, ili kao što je to bio slučaj u srijedu, pješaka, koji se uprkos zakonskim zabranama, nerijetko kreću prugom.

"Iz svih ovih razloga, 'Željeznice Republike Srpske' još jednom apeluju na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno odgovorni i savjesni, poštuju saobraćajne propise i signalizaciju, kako bi sačuvali svoju, ali i bezbjednost ostalih učesnika u saobraćaju. Svi zajedno svjedoci smo, nažalost, da ni najsavremenije osiguran putni prelaz ne može sačuvati živote, ukoliko ne postoji odgovornost i svijest svakog učesnika u saobraćaju, kada je u pitanju poštovanje zakonskih i saobraćajnih propisa", navode iz "Željeznica Republike Srpske" za "Nezavisne novine".

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()