Oglasio se predsjednik VSTV-a BiH nakon otvorenog pisma Majki Srebrenice

Lagumdžija naglašava da je u svakoj prilici izražavao svoje duboko poštovanje i iskreno saučešće žrtvama

28.04.2023. 21:19
  • Podijeli:
vstv_halil_lagumdzija_foto_VSTV-1664435278289.webp Foto: VSTV BiH

Povodom otvorenog pisma Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa", upućenog i predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Halilu Lagumdžiji, predsjednik Lagumdžija želi istaći da lično, i u svojstvu predsjednika krovne pravosudne institucije, osuđuje svaki govor mržnje i sve poruke koje šire i zagovaraju netrpeljivost, netoleranciju ili mržnju.

Lagumdžija naglašava da je u svakoj prilici izražavao svoje duboko poštovanje i iskreno saučešće žrtvama, posebno žrtvama nedužno stradalih građana Srebrenice i Žepe, koji, nažalost, imaju epitet najvećeg stradalnika prethodnog rata. Takođe podsjeća da je u dosadašnjem radu na funkciji predsjednika VSTV-a BiH više puta obavio razgovor sa udruženjima žrtava i pružio podršku njihovoj pravednoj borbi i ustrajnosti u traženju pravde.

Nadalje, smatra da je neprihvatljivo i necivilizirano bilo kakvo reagovanje prema žrtvama koje ima negativan kontekst, stoga, lično, osuđuje takvo ponašanje i poziva sve nosioce javnih funkcija, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, posebno političare, da pokažu veći stepen demokratskih i civilizacijskih normi u svojim javnim nastupima.

Takođe poziva sva nadležna tijela da spriječe i sankcionišu svaku vrstu nezakonitog ponašanja prema žrtvama, posebno imajući u vidu značaj, težinu i osjetljivost tematike i momenta u kojem se dešava.

Poseban poziv predsjednik Lagumdžija je uputio profesionalnoj zajednici, naglašavajući punu odgovornost VSTV-a BiH, uz fokus na glavne tužioce, da posvete dužnu pažnju procesuiranju ove vrste predmeta, čime će doprinijeti povećanju povjerenja javnosti kao jednog od strateških ciljeva bosanskohercegovačkog pravosuđa, saopćeno je iz VSTV-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()