Oglasio se Nezavisni operater sistema u BiH: Traži se uzork, nije bilo moguće spriječiti

U saopštenju se naglašava da je to imalo za direktnu posljedicu kaskadno prenošenje poremećaja na elektroenergetski sistem BiH.

21.06.2024. 14:21
  • Podijeli:
struja-dalekovodi.jpg Foto: Pixabay

 Utvrđuju se okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova, a prema prvim informacijama, do ispada je došlo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova, saopšteno je  iz Nezavisnog operatora sistema u BiH, koji upravlja sistemom prenosa električne energije.

U saopštenju se naglašava da je to imalo za direktnu posljedicu kaskadno prenošenje poremećaja na elektroenergetski sistem BiH.

"Slično se dogodilo i 20. juna ove godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH", naglašavaju iz Nezavisnog operatora sistema u BiH.

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, u saopšteu se pojašnjava da nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH.

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska i dio Srbije.

"U toku su operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju i Jablanici", navodi se u saopštenju i dodaje da normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda.

U saopštenju se napominje da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja Nezavisnog operatora sistema u BiH, radio u punom kapacitetu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()