Od večeras se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka u Sarajevu

Stari problem

18.12.2022. 15:52
  • Podijeli:
zagadjenost_sarajevo-una (1)-1669551740644.webp Foto: UNA

Na mjernim stanicama Ilijaš, Otoka, Vogošća, Vijećnica, Ilidža i Hadžići nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u protekla 24 sata, ali, s obzirom na najavljene vremenske prilike i temperaturne inverzije, već od večeras se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, javlja Anadolija.

S obzirom da web stranica Federalnog hidrometeorološkog zavoda nije u funkciji, podaci o kvaliteti zraka putem te stranice trenutno nisu dostupni, ali se vrijednosti polutanata kontinuirano mjere i prate putem kantonalnih mjernih stanica, te će javnost o rezultatima mjerenja biti kontinuirano izvještavana, kao i o svim eventualnim mjerama i preporukama.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša upozoravaju da, uz dominantne izvore zagađenja, pogoršanju kvaliteta zraka značajno doprinosi i spaljivanje otpada.

Studija o izvorima zagađenja u Sarajevu, izrađena u okviru IMPAQ projekta, koji se odnosi na poboljšanje upravljanja kvalitetom zraka u BiH, a koji je finansirala Ambasada Švedske, analizirala je porijeklo zagađujućih čestica i utvrdila da značajan dio tih čestica potiče upravo od sagorijevanja otpada. Podsjećaju da je spaljivanje otpada kažnjivo.

Apeluju također na korisnike čvrstih energenata za grijanje-uglja, drva i peleta da vode o računa propisnom odlaganju pepela u kontejnere za komunalni otpad kako ne bi doprinijeli dodatnom zagađenju zraka, zbog zapaljenja otpada. Podsjećaju da je odlaganje vrelog pepela u kontejnere također zabranjeno i kažnjivo.

Pepeo iz domaćinstava se može odložiti u kontejnere tek kada se potpuno ohladi i propisno upakuje.

"Vrući pepeo i nakon 24 sata može izazvati požar i zato se nikada ne smije odlagati u kartonske kutije, plastične kante ili one za smeće sa drugim zapaljivim otpadom. Da bi se izbjegle neželjene situacije pepeo je potrebno odlagati u metalne kante/posude koje imaju poklopac, a najbolje bi bilo taj pepeo dodatno ohladiti vodom, tako da je on potpuno ugašen i nema nikakve dalje opasnosti. Ohlađeni pepeo je potrebno prebaciti u pvc kese koje obavezno moraju biti zatvorene kako se ne bi širila prašina od pepela", skreću pažnju iz KJKP "Rad".

Uposlenici ovog preduzeća su u zimskom periodu prethodnih godina mnogo puta na terenu zatekli kontejnere koji gore, upravo zbog nepropisnog odlaganja pepela, a što se najčešće dešavalo na području općina Stari Grad, Centar i Ilidža, te rjeđe na području općina Novi Grad i Novo Sarajevo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()