Od početka marta u Kantonu Sarajevo prijavljeno 630 slučajeva morbila i 117 velikog kašlja

Proglašena epidemija

27.03.2024. 18:20
  • Podijeli:
morbili_dijete_vakcinacija_UNA-65b29a65674fa.webp Foto: UNA

U Kantonu Sarajevo (KS) je proglašena epidemija morbila, ali i velikog kašlja. Nažalost, ovim visoko zaraznim oboljenjima najviše su pogođena djeca.
Prema podacima koje je objavio Zavod za javno zdravstvo KS u dvanaestoj kalendarskoj sedmici (od 18. do 24. marta) dostavljeno je 227 prijava zaraznih bolesti.

Evidentirano je 188 oboljenja od morbila, a od toga 169 sa neurednim vakcinalnim statusom.

Kada je riječ o velikom kašlju, prijavljeno je pet oboljenja, od toga četiri sa neurednim vakcinalnim statusom.

Od početka marta prijavljeno je 630 slučajeva morbila i 117 slučajeva velikog kašlja.

Stručnjaci naglašavaju da je vakcinacija jedina adekvatna mjera prevencije kada je riječ o navedenim zaraznim oboljenjima.

U Kantonu Sarajevo su u proteklom periodu bila otvorena dva dodatna punkta za vakcinisanje djece, a iz Doma zdravlja KS su pozvali roditelje da vakcinišu djecu, ukoliko to nisu uradili.

Međutim, danas su obavijestili javnost da se punktovi zatvaraju zbog malog broja djece koja se u posljednjem periodu vakcinišu MRP vakcinom prema podacima HES-a JU Dom zdravlja KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Istovremeno se djeca nastavljaju vakcinisati pomenutom vakcinom po Dispanzerima za predškolsku djecu u JUDZKS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()