Od danas u UKC RS maske obavezne: "Moramo biti oprezni"

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci od danas do 1. marta naredne godine je obavezno nošenje zaštitne maske.

01.12.2023. 14:43
  • Podijeli:
maska-doktor-pixabay.jpg

Uvođenje obaveznog nošenja zaštitnih maski na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske jedna je od nespecifičnih mjera u borbi protiv respiratornih infekcija, istakla je načelnik Klinike za infektivne bolesti u UKC-u Antonija Verhaz.

Verhazova je napomenula da je to bila praksa i svih prethodnih godina i decenija u zimskom i periodu respiratornih infekcija.

"Moramo da budemo oprezni", izjavila je Verhazova novinarima i napomenula da je i virus korona u cirkulaciji, te da počinje i sezona gripa.

Ističući da je u posljednje vrijeme bilo i nekoliko slučajeva velikog kašlja među djecom, Verhazova je ocijenila da je razlog tome da obuhvat vakcinacijom kod mlađe populacije opada.

"Tu mi nismo krivi, jednostavno pokret protiv vakcina malo jača i postoji neka odbojnost prema vakcinaciji, te vraćanje dječijih zaraznih bolesti može da bude u vezi sa tim. Tako je i sa velikim kašljem", rekla je Verhazova.

Verhazova je pojasnila da je veliki kašalj bolest kod djece predškolskog uzrasta, te navela da se sa tjelesnom temperaturom javlja neproduktivan kašalj, a klinička slika je teška jer je obično zahvaćena mlađa životna dob, dojenčad.

"Nema specifične terapije. Daju se antibiotici i simtomatska terapija, ali postoji dobra vakcina. Za respiratorne infekcije uvijek treba ići sa vakcinacijom", rekla je Verhazova.

U Univerzitetskom kliničkom centru  Republike Srpske u Banjaluci od danas do 1. marta naredne godine je obavezno nošenje zaštitne maske. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()