Objavljen broj zvanično odjavljenih građana naše zemlje u 2022. godini

Ovi podaci objavljeni su u dokumentu "Migracioni profil 2022 " koje je objavilo Ministarstvo bezbjednosti BiH

25.08.2023. 08:10
  • Podijeli:
odlasci-anadolija.jpg

Prema podacima Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine u 2022. godini, 3.210 osoba je odjavilo boravak u Bosni i Hercegovini, to jeste trajno se odselilo sa ovih prostora.

Ovi podaci objavljeni su u dokumentu "Migracioni profil 2022 " koje je objavilo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Kada govorimo o emigraciji iz Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou, jedini podaci u Bosni i Hercegovini koji se mogu koristiti kao statistika emigracija po godinama su podaci koje vodi Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine o broju osoba koje su se odjavile iz evidencije o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine radi iseljenja u druge države.

Drugim riječima stvarna slika mnogo je gora od ove zvanične.

Tako je, prema njihovim podacima, u 2022. godini, 3.210 osoba je odjavilo boravak u Bosni i Hercegovini.

"Ovi podaci ne mogu biti pokazatelji trenda emigracije iz Bosne i Hercegovine, jer ne predstavljaju sveukupne podatke o iseljavanju iz BiH, ali ukazuju na to da su najčešće zemlje destinacije za emigrante iz Bosne i Hercegovine zemlje Evropske unije" navodi se u ovom dokumentu.

Na osnovu bilateralnih sporazuma o zapošljavanju koje je Bosna i Hercegovina zaključila sa Slovenijom i Njemačkom, veliki broj radnika se zapošljava u ovim zemljama posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH, međutim dosta njih odlazi iz BiH i u vlastitom aranžmanu.

Tako, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH16 o zaposlenim državljanima BiH u zemljama s kojima BiH ima potpisan sporazum o zapošljavanju, zaključno sa novembrom 2022. godine u Republici Sloveniji je zaposleno 17.154 državljana BiH, a u Saveznoj Republici Njemačkoj 553 državljana BiH (odnosi se samo na medicinske radnike u SR Njemačkoj), što je ukupno 17.707 osoba.

Prema dostupnim zvaničnim podacima agencija za statistiku zemalja prijema i diplomatskokonzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine procjena ukupnog broja osoba koje žive u iseljeništvu, a koje vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine iznosi oko 2,2 miliona.

Prema procjenama Svjetske banke navedenim u publikaciji Migration and Remittances Factbook 2016, procenat emigranata iz BiH u svijetu u odnosu na broj stanovnika u BiH iznosi 44,5%, što Bosnu i Hercegovinu pozicionira na 16. mjesto u svijetu po stopi emigracije u odnosu na broj stanovnika u zemlji, uz napomenu da publikacija sadrži procjene za 214 zemalja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()