Obilježavanje Dana RS danas u Banjaluci, sutra u I. Sarajevu

Niz aktivnosti

08.01.2023. 08:35
  • Podijeli:
Polaganje vijenaca4 - Dan RS2-63ba9e1d093ce.webp Foto: Srna

Centralne manifestacije povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, biće održane danas u Banjaluci i u ponedjeljak, 9. januara u Istočnom Sarajevu.

U Banjaluci su povodom proslave Dana Republike danas i sutra planirane obustave saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Položeni vijenci

Na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 9. januara, Dana RS.

Vijence su položili predsjednik RS Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Cvijeće su položili delegacija Savjeta ministara, Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog puka, predsjedavjući Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH Nikola Špirić, predstavnici Boračke organizacije RS i drugih organizacija.

Sat vremena kasnije, vijenci su položeni i na Trgu palih boraca NOR-a na platou ispred hotela "Bosna".

U 12 časova vijenci su položeni na Spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Banjaluci i na grobnicu 12 banjalučkih beba.

Dodik: Odluka naroda važnija od politički motivisane odluke suda

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana u miru i da je odluka naroda da se obilježava Dan RS važnija od politički motivisane odluke bilo kojeg suda. On je istakao da je to što je RS formirana u miru najbitnije za obilježje bilo koje države.

"Tada nije bilo ratovanja ni pucanjave u BiH i to je stvar koja mnogima u BiH smeta", izjavio je Dodik.

On je rekao da se plebisticarna odluka da se obilježava Dan Republike Srpske, uprkos "sramnoj odluci Ustavnog suda BiH", na ovaj način poštuje, ističući da je odluka naroda važnija od odluke bilo kojeg suda koja je politički motivisana.

"Apsolutno nema primjera na svijetu da je nekom narodu njegov praznik postojanja određivao neki ustavni sud. To je uvijek određivala istorija i narod i najvažniji događaj za koji narod to misli", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je Republika Srpska danas stabilna, sigurna i bezbjedna, usmjerena ka svom razvoju, da ima svoj put i zna šta želi.

"Republika Srpska u ovih 31 godinu iza sebe ostavlja tešku borbu kroz rat, poslijeratnu političku borbu i nasilja međunarodne zajednice", istakao je predsjednik Republike Srpske.

Vučić: RS uvijek može da računa na podršku Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Republike Srpske narodu i rukovodstvu RS i poručio da uvijek mogu da računaju na podršku Srbije.

"Želim da čestitam praznik našem narodu u Republici Srpsku, rukovodstvu Republike Srpske, da poželim dugovječnost Republici Srpskoj u okviru BiH, poštujući i međunarodno pravo i sve drugo", rekao je Vučić za TV "Pink".

Vučić je poručio "srpskom narodu u Republici Srpskoj i BiH" da mogu da računaju na svaku vrstu podrške u svakoj sferi društvenog života.

"Želim da kažem našem narodu da uvijek mogu da računaju na svaku vrstu podrške u svakoj sferi društvenog života, od ekonomije, kulture i politike na svoju Srbiju, kao što mi znamo da u teškim trenucima uvijek imamo njihovu podršku. Neka živi Republika Srpska!", poručio je Vučić.

Aktivnosti

Povodom Dana Republike, u 12.00 časova u Modriči, delegacija Srpske položiće vijenac na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Milana Јelića, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

U 13.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim isntitucijama i pojedincima, a u 16.00 časova u Sportskoj dvorani "Borik" biće održana svečana akademija.

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u 18.00 časova biće upriličen svečani prijem.

U ponedjeljak, 9. januara, u 8.30 biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Povodom Dana Republike, u 12.00 časova biće položeni vijenci na Srpskom vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu, a u 14.00 časova počeće svečani defile u Ulici Stefana Nemanje u Istočnom Sarajevu.

U 19.00 na Trgu Republike Srbije biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Srpske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, povodom Dana Republike, publici će se predstaviti glumci Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Petersburga sa predstavom "Želim živjeti", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

U saopštenju se navodi da će, osim u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Dan Republike biti svečano i dostojanstveno obilježen u svim gradovima i opštinama širom Srpske.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()