Novosti u sektoru ugostiteljstva: Svi zadovoljni osim ugostiteljskih škola

Mislite da je konobara naći lako? E pa nije. To najbolje znaju vlasnici ugostiteljskih objekata

01.10.2023. 21:32
  • Podijeli:

Novosti u sektoru ugostiteljstva. 

Ministarstvo trgovine i turizma RS prihvatilo je prijedlog vlasnika ugostiteljskih objekata da konobari u restoranima i hotelima mogu da rade bez tražene školske spreme. 

Svi zadovoljni osim Ugostiteljskih škola, koje ovim novitetima ne vide svrhu svog postojanja.


Mislite da je konobara naći lako? E pa nije. To najbolje znaju vlasnici ugostiteljskih objekata. Upravo zbog toga traže da ugostiteljske poslove obavljaju i oni koji prethodno nisu školovani za ovaj posao.

“Nemamo dovoljno kadra ni sada da popunimo ova radna mjesta, a nemamo osmišljen ni kurs kako da dođemo do njih. Kadrovi konobarski koji sad imaju završenu školu za konobara uopšte nemaju kvalitet u odnosu na radnika koji je završio elektro školu pa ga mi obučili da zna raditi ovaj posao”, kazao je Goran Kurtinović,  zamjenik predsjednika Udruženja “Horeca”.

U banjalučkoj ugostiteljskoj školi koja godišnje iškoluje oko 200 konobara i kuvara, ne misle tako. Ovo doživljavaju kao atak na njihovo postojanje.

“Mislim da bi to bio veliki udar na škole, samim tim diploma bi bila beznačajna. Šta to znači ako u jednom hotelu sa 4 zvjezdice radi neki uz svo poštovanje ostalih zanimanja krojač ili varioc”, smatra Boris Spasojević, direktor srednje Ugostiteljske škole Banjaluka.

Spasojević krivicu za nedostatak radne snage prebacuje na poslodavce.

"Mislim da moramo adekvatno platiti te ljude koji rade na tim mjestima. Prošla su vremena kada u kuhari i konobari radili za 600, 700 maraka. Imate oglasa gdje traže konobara gdje je plata početna 1700, 1800 maraka i svaki čovjek će pristati na tu platu", dodao je.

Zahtjeve ugostitelja podržalo je ministarstvo trgovine i turizma. Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, briše se postojeće zakonsko rješenje koje definiše stručno obrazovanje konobara u hotelima i restoranima.

"Oni ne bi trebali ispaštati. Ako ugostiteljske škole imaju kvalitetne programe i obuke svojih učenika da li za zvanje kuhara, konobara ili za zvanje nekog drugog radnika u ugostiteljstvu oni će biti konkurentni na tržištu rada u odnosu na sve druge koji nisu završili te škole", objašnjava ministar trgovine i turizma Republike Srpske, Denis Šulić.

Konkurenti ili ne, usvajanjem ovog prijedloga na sljedećoj sjednici Narodne skupštine, direktori srednjih ugostiteljskih škola strijepe za svoju funkciju. Zbog toga su predali i inicijative da se postojeći zakon ne mijenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()