Novi val odlaska medicinskih radnika na pomolu: Hoće li nas imati ko liječiti?

U međuvremenu, u Sarajevu protesti radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo

17.09.2023. 19:52
  • Podijeli:

Novi krug prijava medicinskih radnika za posao u Njemačkoj traje do kraja septembra. Pa tako možemo zaključiti da je novi val odlaska ovog kadra na pomolu. Bolja plata, sigurno radno mjesto, bolja politička situacija u Njemačkoj samo su neki od razloga odlaska. A kao I uvijek vlast u Bosni I Hercegovini ne radi ništa kako bi zadržali medicinski kadar, uprkos tome što je postao deficitaran.

Prije osam godina u Njemačku je otišla i medicinska sestra Sanela Šahinović. Posao u Bosni i Hercegovini nije mogla naći i to je samo jedan od razloga odlaska.

"Na kraju sam samo spakovala kofere i otišla sam. Da li sam se pokajala, uopšte nisam ali je bilo momenata gdje sam htjela da se vratim. Međutim nalazila sam sebi milion razloga zašto da ostanem. Ostala sam zbog budućnosti svoga djeteta, svojih roditelja i zbog nečega što nikada ne bih postigla u BiH", kaže nam Sanela Šahinović.

I Sanelin primjer svjedoči činjenici da sve više građana odlazi u Njemačku.

U međuvremenu, u Sarajevu protesti radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Glavni zahtjev povećanje  povećanje satnice sa 2,76 KM, koliko trenutno iznosi, na 3,28 KM. U zdravstvu su minute važne a satnice mizerne samo je jedan od transparenata bio prošlo sedmice na protestima.

Zdravstvo skupo, a zdravlje nema cijenu. Iako svjesni ovoga, ako vlast dopusti da I dalje odlazi medicinski kadar više neće imati ni ko da nas liječi. A I sada se na preglede čeka po nekoliko mjeseci, jer stručnjaka je sve manje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()