Nova odluka u novoj godini: Naknade za svako rođeno dijete u Tesliću

Ova jednokratna naknada dostupna je svim roditeljima

04.01.2023. 10:10
  • Podijeli:
trudnica_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Opštinska uprava Teslić će od ove godine omogućiti jednokratnu naknadu za svako rođeno dijete sa područja ove opštine. 

U ranijem periodu naknade su obezbjeđivane za svako treće i naredno rođeno dijete putem pronatalitetnog fonda osnovanog još 2013. godine u svrhu institucionalne podrške povećanju nataliteta. 

Putem ovog fonda se od 2013. godine finansira i vantjelesna oplodnja, za koju je od ove godine podignuta starosna granica za potpuno finansiranje na 45 godina.

"Novim mjerama Opštinske uprave Teslić za prvo i drugo rođeno dijete predviđena je jednokratna naknada od 200 KM, za treće rođeno dijete 500 KM, dok za svako četvrto i naredno rođeno dijete predviđena je naknada od 1.000 KM. Ukupan iznos planiran u budžetu za 2023. godinu u svrhe pronatalitetnog fonda iznosi 60.000 KM. Sa područja opštine Teslić u prosjeku se rodi oko 300 djece godišnje", saopšteno je iz ove Opštine.

Naknade iz pronatalitetnog fonda su dostupne svim roditeljima, bez obzira na njihovu socijalnu i ekonomsku situaciju. 

Pronatalitetni fond je važan izvor podrške za porodice u prvim mjesecima nakon rođenja djeteta i pomaže im u suočavanju s troškovima vezanim za novorođenče.

"On takođe ima važnu ulogu u podržavanju demografskih trendova i održavanju stope nataliteta u društvu", kažu u opštini Teslić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()