Nova borba protiv poskupljenja? Narednih dana inspekcije u trgovinama

Republička tržišna inspekcija će, kako su dodali, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala.

12.02.2024. 13:30
  • Podijeli:
prodavnica_trgovina_foto_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Informacije koje su se pojavile u javnosti proteklih dana da će cijene određenih proizvoda biti povećane zbog povećanja minimalca u Republici Srpskoj, a koji se primjenjuje na januarske plate, ukazale su na potrebu pojačanog inspekcijskog nadzora u narednim danima, upravo kako bi se spriječile zloupotrebe, rečeno je "Nezavisnim novinama" iz Inspektorata Srpske.

"S tim u vezi, privredni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine mogu očekivati intenzivnije kontrole kada je riječ o cijenama proizvoda čija marža je ograničena Uredbom i još jednom skrećemo pažnju na visoke kazne, koje iznose 10.000 KM za pravno lice i 5.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu", naveli su iz Inspektorata.

Republička tržišna inspekcija će, kako su dodali, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala.

"Podržaćemo sve korake koje zakonodavac utvrdi u cilju zaštite potrošača i spremni smo da kao kontrolni organ na terenu sprovedemo sve mjere koje resorno ministarstvo donese u cilju kontrole cijena", naveli su iz Inspektorata Srpske za "Nezavisne novine".

Republička tržišna inspekcija, kako dodaju, svakodnevno vrši kontrolu formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je Uredbom o ograničavanju marži u prometu roba, ograničen iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu. Takođe, uvjeravaju, redovno se vrši i kontrola pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

"Javnost je već upoznata da je u protekloj godini po tom osnovu izvršeno oko 370 kontrola, gdje je u 40-ak slučajeva utvrđeno da se trgovci nisu pridržavali propisane marže, te su im izrečene kazne u iznosu od 636.000 KM. Godinu prije toga, dakle 2022. iznos kazni je bio drastično veći preko 3.500.000 KM", navode iz Inspektorata Srpske.

I u ovoj godini inspekcija je, dodaju, nastavila sa redovnim kontrolama formiranja cijena proizvoda sa ograničenom maržom i  napominju da u januaru nisu zabilježene veće nepravilnosti u tom smislu.

"Generalno posmatrano u proteklih mjesec ipo tržišna inspekcija je izvršila oko 500 kontrola u različitim oblastima nadzora, u kojima su izrečene kazne od oko 130.000 KM, među kojima je evidentiran i manji broj slučajeva u kojima je utvrđeno prekoračenje propisane marže", napominju iz Inspektorata Srpske za "Nezavisne novine".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()