Njemci strahuju od novog soja virusa korona

tu su i "pirola" i "eris". Postoji li rizik od novog talasa i nakon završetka pandemije?

09.09.2023. 21:42
  • Podijeli:
koronavirus kovid shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

Ljeto se bliži kraju i broj zaraženih koronom ponovo počinje da raste. A tu su i "pirola" i "eris". Postoji li rizik od novog talasa i nakon završetka pandemije?

Septembar 2021. u Njemačkoj, mjesec kada su počele prve vakcinacije buster (trećom dozom) vakcinama protiv kovida 19. Mnogi učenici sjede u učionicama sa FFP2 maskama i svakodnevno se testiraju na virus i a za kraj oktobra zahtijeva se tzv. „Dan slobode” – ukidanje svih korona ograničenja. Godinu dana kasnije, u septembru 2022., Bundesrat je otvorio put Zakonu o zaštiti od zaraza: obavezne maske u lokalnom javnom prevozu, obavezno testiranje za bolnice i staračke domove, dok je obavezno nošenje maske na avionskim letovima ukinuto. A onda je proglašen i kraj pandmije.

Danas, u septembru 2023. godine, ruski agresorski rat u Ukrajini, ekstremni vremenski uslovi izazvani klimatskim promjenama i sporovi u njemačkoj vladajućoj koaliciji odavno su potisnuli koronu sa naslovnica. Ali, neki Nijemci su zabrinuti jer je broj zaraženih posljednjih nedjelja ponovo porastao, piše Deutsche Welle.

„Situacija je stabilna”, ali „pirola” i „eris” dolaze

Nema razloga za uzbunu, smatra profesor Stefan Kluge, direktor Klinike za intenzivnu medicinu Univerzitetske bolnice Hamburg-Ependorf: „Trenutno liječimo 182 pacijenta sa koronom na odjeljenjima intenzivne njege u Njemačkoj, polovina njih boluje od pneumonije izazvane koronom a oni čine jedan odsto svih pacijenata na odjeljenima intenzivne njege. To je veoma stabilna situacija, čak i ako smo primijetili više infekcija među osobljem i pacijentima u posljednjih nekoliko nedjelja.”


toje dvije nove varijante virusa koje su u porastu širom svijeta. S jedne strane, BA.2.86, takođe nazvan “pirola”, koji je WTO klasifikovao kao varijantu pod nadzorom i zbog brzog širenja navodi naučnike da razmišljaju o ranim danima omikrona. Pirola je otkrivena u Danskoj krajem jula, a onda i u Švajcarskoj, SAD, Izraelu i Velikoj Britaniji.

Prema njemačkom Institutu Robert Koh, virus BA.2.86 još nije potvrđen u Njemačkoj. Ali je tu zato EG.5 – nazvan “eris”. Podvarijanta ranije oblika virusa omikron istisnula je druge varijante i trenutno je odgovorna za oko polovinu infekcija u ovoj zemlji.

Strah od uskih grla tokom zime

Zbog toga bi stvari tokom zime mogle postati kritične u nekim regionima Njemačke, strahuje profesor Lajf Erik Zander (Leif Erik Sander), direktor Odjeljenja za infektivne bolesti i šef radne grupe za personalizovanu medicinu infekcija u klinici Šarite (Charité) u Berlinu: „Naročito bi na pedijatriji moglo tokom zime da dođe do uskih grla, kao i kod hitnih službi. Zapravo može doći do problema sa snabdijevanjem, posebno u regionima gdje nema toliko slobodnih bolničkih kreveta.”

Jer, u hladnijim godišnjim dobima, pored korone, ponovo vreba i takozvani hRSV virus. Prema Agenciji EU za lijekove, ova respiratorna bolest obično ima blagi tok, ali kod male djece i posebno osjetljivih starijih osoba može biti opasna po život. Osim toga, na južnoj hemisferi trenutno hara jak talas gripa, koji će, prema mišljenju stručnjaka, uskoro dovesti do velikog broja infekcija i bolesti i u Njemačkoj.

Profesorka Sandra Ciesek, direktorka Instituta za medicinsku virusologiju Univerzitetske bolnice u Frankfurtu, sigurna je da će se mnogi Nijemci najkasnije do zime ponovo zaraziti koronom. “Ali, dok god omikron kruži, ne vidim nikakvu opasnost u ovom trenutku da će ponovo biti potrebno da na primjer država nameće neke mjere.”

Stalna komisija za vakcinaciju Stiko pak preporučuje da osobe starosti 60 i više godina, sa određenim hroničnim oboljenjima, medicinsko i zdravstveno osoblje i kontakti sa rizičnim pacijentima, na jesen dobiju dopunsku vakcinaciju kako bi dobro prebrodili zimu. Po pravilu, od posljednje vakcinacije ili infekcije treba da prođe najmanje dvanaest mjeseci.

Ogroman organizacioni napor za porodične ljekare

Predsjednik Njemačkog udruženja ljekara opšte prakse, Markus Bajer (izjavio je za DW da su ordinacije ljekara opšte prakse posljednjih dana imale više posla sa virusom. „Posljednjih nedjelju-dvije ponovo nam se javlja više pacijenata sa infekcijom korona virusom. Uglavnom su to ljudi sa mnogo društvenih kontakata.”

Kada se radi o vakcinaciji Bajer kaže: “Cilj je da svaka osoba koja dođe u ordinaciju i želi i treba vakcinaciju protiv korone može odmah da se vakciniše”. Ali, tu postoji organizatorski problem, Jer, vakcina ne stiže u pojedinačnim dozama, već u kontejnerima sa šest doza vakcine. Problem: svi moraju biti ohlađeni i ubrizgani istog dana u roku od dvanaest sati. Markus Bajer kritikuje Savezno ministarstvo zdravlja kojem se na to ukazuje već dvije godine.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah (Lauterbach) iz SPD-a, sada je najavio da će adaptirane vakcine kompanija BioNTech i Pfizer vjerovatno biti dostupne u ordinacijama od 18. septembra. Evropska komisija je upravo odobrila njihovu novu vakcinu, a Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučuje vakcinaciju ažuriranom vakcinom bez obzira na prethodne vakcinacije protiv korone.

Predsjednik Njemačkog udruženja ljekara opšte prakse ukazuje na to da „neizvjesnost već postoji”. “Jer se saznalo da je Federalno ministarstvo zdravstva kupilo samo vakcinu kompanije BioNTech. Ne želim to da ocjenjujem sa stručne tačke gledišta, ali ovako nešto mora da se iskomunicira. U suprotnom se kod pacijenata stvara utisak da nemaju izbora. A unakrsne vakcinacije su bile preporučene prošle godine.”
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()