Niste zadovoljni, želite promijeniti ime, evo kako, lako je!

Koje vas procedure očekuju i koliko dugo morate čekati na novi identitet, raspitala se Nevena Topić

10.12.2023. 21:40
  • Podijeli:

Ako ste tokom života shvatili da vam vaše lično ime iz nekog razloga ne odgovara, zvuči vam podrugljivo, ružno, na nekim jezicima je psovka, niste sretni zbog njega, ili se želite prikriti! Da li ste znali da možete da ga promijenite? 

U toku ove godine to je učinilo 12 Banjalučana. 

Koje vas procedure očekuju i koliko dugo morate čekati na novi identitet, raspitala se Nevena Topić.

Koje je za vas najljepše ime? .... Mile... a ko je Mile? – JA.

Mili se njegovo ime sviđa. Ipak, ima i onih koji nisu kao Mile. Jedna od njih je Boba Udovičić, nekada Slobodanka.

„Nije mi se sviđalo, bilo je dugačko, bilo je staromodno", kazala je Boba.

Boba je ime promijenila sa 14 godina, kada je to, po Zakonu, mogla i sama da odluči, ali uz saglasnost roditelja.

"Ime sam dobila po dedi Slobodanu, tako da je moje ime glasilo Slobodanka a nadimak Boba. Boba su me zvali svi, od škole, kurseva dok je moje pravo ime stajalo samo u zvaničnim dokumentima“, dodaje Boba.

Da li biste i vi kao Boba, iz istog ili nekog drugog razloga, promijenili svoje ime?

„Ne, imam najljepše ime, ne bih. Možda sam nekada imala stav da imam ružno ime ili da mu nešto fali, ali ne bih ga mijenjala“.

„Moje mi se sviđa, lijepo mi je“.

„Ja se zovem Dubravka i meni se sviđja moje ime“.

„Zadovoljan sam nekako svojim imenom tako da svako ime ima neki značaj. Kako se zovete? Igor.“

A ukoliko se ipak odlučite na korak, kao Boba sa početka priloga, procedura je vrlo jednostavna.

Uz prikupljenu dokumentaciju, za svega 3 dana i 10 KM, vlasnik ste novog identiteta.

Tačan razlog promjene imena nije potrebno navoditi. U Banjaluci se na to građani najčešće odluče zbog odlaska u inostranstvo.

„Podnese se zahtjev kojim se pokreće upravni postupak. Mjesna nadležnost se utvrđuje za građane RS prema prebivalištu tog lica, ukoliko nema prebivališta na teritoriji RS onda se gleda prema matičnoj knjizi rođenih. Donese se rješenje, izvrši se promjena u matičnim knjigama i nakon izvršene promjene ta lica idu dalje u MUP, mijenjaju ličnu kartu pasoš i ostalo", objašnjava Ljubiša Sladojević,  iz Odjeljenja za opšte poslove GU Banjaluka.

Ipak, postoje odstupanja u ovoj praksi. Na odobrenje za novo ime mogu da zaborave osobe protiv kojih se:

„vodi krivični postupak, da takvo lice nije na međunarodnoj potjernici, da lice nije kažnjavano, ukoliko je kažnjavano neophodno je donijeti dokaz da je kazna izvršena odnosno da su prestale te pravne posljedice te kazne", kaže Sladojević.

Ako ste skloni mijenjanju ličnog imena, to možete uraditi najviše 3 puta. Promjena imena u svijetu je oduvijek bila trend, koji je, čini se, stigao i kod nas.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()