Nestvarni prizori zalaska sunca i prvog snijega na Prokoškom jezeru

Bez gužve i turista

14.11.2023. 20:57
  • Podijeli:
prokosko boris trograncic-6553945302947.webp Foto: Boris Trogrančić

Bh. fotograf Boris Trogrančić posjetio je Prokoško jezero (1.636 metara nadmorske visine) i vrh Stražicu (1.806 metara nadmorske visine), iskoristivši izvanredno vrijeme za jedinstvene fotografije.

Foto: Boris Trogrančić

Njegov obilazak vrha Stražica, sa kojeg se vidi priličan dio planinskog lanca Vranice kojem i pripada, nagrađen je nevjerovatnim prizorima pri zalasku sunca. Spustivši se nazad do jezera, na krovovima pustih koliba oslikavale su se posljednje zrake sunca, a samo poneka planinska ptica prkosila je hladnom vjetru.

Fotografije prikazuju i Prokoško jezero gdje je ponovo vraćen alpski triton, tajnoviti endemski vodozemac koji je zbog poribljavanja jezera pastrmkom bio istrijebljen.

Foto: Boris Trogrančić

Prokoško jezero je nedavno uvršteno i u inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine (među još 15 drugih sela), u režiji USAID-ovog projekta održivog razvoja turizma u BiH i udruženja Alterural. Cilj ovog projekta je očuvanje bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama.

Foto: Boris Trogrančić

"Kao planinar i fotograf, Prokoško jezero najviše volim posjetiti na kraju turističke sezone, jer tada nema buke koju stvaraju quadovi, nema gužve i nema puno turista. Ustvari, prilikom moje posjete jezeru, gore nisam zatekao nikog. Samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem, i hladni sjeverni vjetar kojim planina pokazuje svoje pravo lice", navodi Trogrančić.

Ističe da svoje fotografije dijeli kako bi i drugi mogli uživati u prizorima kojima je prisustvovao te ih je uspio zabilježiti.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()