Nermin Nikšić: Tražićemo sistemsko rješenje za djecu oboljelu od cistične fibroze

Danas održao sastanak sa roditeljima djece oboljele od cistične fibroze povodom čega se ogasio i na svom Facebook profilu

31.07.2023. 14:20
  • Podijeli:
Nermin_Niksic_sastanak_foto_UNA-64919794b34f7.webp Foto: UNA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić komentarisao je tešku situaciju u kojoj se našla djeca oboljela od cistične fibroze i njihovi roditelji.

Nikšić je danas održao sastanak sa roditeljima djece oboljele od cistične fibroze povodom čega se ogasio i na svom Facebook profilu.

On je kazao da je potpuno svjestan težine situacije u kojoj se nalaze djeca oboljela od cistične fibroze, a sa njima i njihovi roditelji te hitnosti nabavke lijeka.

"Djeca ne mogu čekati. U tom smislu učinili smo sve što možemo kako bismo lijek što prije nabavili. Sredstva će biti doznačena Zavodu u narednih par dana. Znamo i mi i roditelji da je to tek prvi dio rješenja. Teži dio, onaj sistemski je nešto na što se moramo fokusirati", rekao je.

Nikšić je poručio da je ova situacija još jednom pokazala da rijetke bolesti moraju biti zakonski zasebno uređene i to na federalnom nivou.
 

"Ustavno uređenje po kojem je zdravstvo u podijeljenoj nadležnosti teško ćemo promijeniti, ali smo potpuno svjesni, ovo je samo još jedna potvrda, koliko je to nepravedno te nije dobro isključivo za pacijente i oboljele građane, jer zavisno od ekonomske moći kantona pacijenti imaju različit tretman. Samim time su oboljeli često diskriminirani", rekao je.

On smatra da je vrlo važno da Vlada FBiH pokazuje senzibilitet i ogromnu volju da se pronađe rješenje.

"Cijenim razumijevanje i volju za saradnjom i međusobnom pomoći na tom putu, roditelja i Udruženja. Teško je brinuti o oboljeloj djeci i pokušavati naći opravdanje za procedure i manjkavosti sistema. Ti roditelji su zajedno sa svojom djecom istinski heroji. Sve što uspijemo uraditi da koliko toliko, a nadam se i u potpunosti pomognemo i olakšamo im, bit će sasvim sigurno naša moralna i ljudska pobjeda i na kraju krajeva naša dužnost. Oboljela djeca nisu socijalni slučaj, već ravnopravni dio društva kojima smo dužni obezbijediti potrebnu pomoć i njegu", zaključio je.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()