Nepregledna staza obuće kao spomen na one kojih više nema

Danas, iz našeg slobodarskog Sarajeva, šaljemo poruke mira, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić

05.04.2024. 13:35
  • Podijeli:
Staza_sjecanja_Sarajevo_foto_AA (1)-660fdc7a817e4.webp Foto: AA

Na Trgu djece Sarajeva u glavnom gradu BiH danas je organizovana memorijalna šetnja u okviru projekta "Stazom sjećanja", a sve povodom godišnjice početka opsade grada.

Memorijalna šetnja organizovana je u okviru obilježavanja Dana početka opsade Sarajeva s ciljem da se na dostojanstven način oda počast svim ubijenim građanima. .

Medijima se obratio i Alija Hodžić, otac koji je izgubio svoju kćerku tokom opsade, ali i potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva.

“Ovaj dan u meni je probudio mnogo toga. Imao sam jednu jedinu kćerku Jasminu. Preko 50 djece skupa, samo ubiju nju.. Drugi niko nije ni ogreban. Granate su je izrešetale. Vjerovatno sudbina… I ja sam ranjen i moj život je bio o koncu”, kazao je emotivno Hodžić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podsjetila je da se danas obilježava 32. godišnjica od početka opsade Sarajeva.

“Vidimo da 2024. godina i u Evropi i svijetu ne postaje sigurnija, da svijet ne postaje sigurniji i bolje mjesto za život. Zato danas, iz našeg slobodarskog Sarajeva, na godišnjicu početka opsade, šaljemo poruke mira. Želimo da u trenutku kada se nalazimo ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, nijedno dijete više u Gazi, Ukrajini ili bilo gdje u svijetu, ne bude ubijeno”, poručila je Karić.

Navela je da danas u Sarajevu imamo jedinstvenu “Stazu sjećanja”.

“Cipele koje simboliziraju nasilno prekinute živote naših ubijenih sugrađana tokom opsade, postavljene su u čitavom gradu. Staza sjećanja je tu da opomene nove generacije da se obrazovanjem, znanjem i kulturom sjećanja moraju boriti za bolje Sarajevo", dodala je Karić.

Podsjetimo, povodom Dana početka opsade Sarajeva, duž rute od Trga djece Sarajeva do Baščaršije, postavljena je staza sjećanja koju čine cipele kao simbol koraka ubijenih. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()