Ne pomažu ni podsticaji: Malo nas se rađa, a mnogo umire

Još jedna opština primjer je niske stope nataliteta

24.01.2023. 13:46
  • Podijeli:
djeca-zene-gradjani-banjaluka-porodica-foto-una.jpg

U Kostajnici u toku prošle godine rođeno je 30 beba, a umrlo je 80 lica, rekao je Srni portparol opštine Aleksandar Pašić.

Pašić je naveo da je godinu dana ranije rođeno 25 djece, dok je istovremeno u matičnu knjigu umrlih upisano 77 lica.

Da bi se povećao natalitet i poboljšala demografske slike, Opštinska uprava isplaćuje naknade za novorođenu djecu, asistiranu reprodukciju, stipendije i nagrade učenicima, sufinansira prevoz učenika, a od prošle godine finansira nabavku knjiga za učenike osnovne škole.

"Lani je na ime naknade za novorođeno dijete i za vještačku oplodnju iz budžeta isplaćeno 19.700 KM, za nabavku knjiga za učenike osnovne škole izdvojeno je 35.000 KM, za stipendije 36.000 KM, a za nagrade učenicima 2.600 KM", naveo je Pašić.

Prema njegovim riječima, za rođenje prvog djeteta opština izdvaja 300 KM, drugog 500 KM, za trećerođeno 1.000 KM, za četvrto 1.500 KM, a za peto i svako sljedeće rođeno dijete 2.000 KM.

Pašić je naveo da sredstva za stimulisanje nataliteta opština Kostajnica isplaćuje od 2013. godine.

"U pronatalitetnu politiku je od 2013. godine uloženo oko 100.000 KM, a rođeno je 343 djece, dok je istovremeno umrlo 650 lica", rekao je Pašić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()