Nakon nevremena: U zapadnoj Hercegovini najviše stradali vinogradi i nasadi duhana

Komisija za procjenu štete je, kako je rečeno, obišla teren i izvršila uviđaj prikupljanjem informacija o stanju štete na poljoprivrednim površinama

15.06.2024. 20:49
  • Podijeli:
nevrijeme siroki facebook-666c0fb2040f7.webp Foto: Facebook

Nakon Širokog Brijega, u ponedjeljak će, najvjerovatnije, i u Grudama biti proglašeno stanje prirodne nesreće.

Komisija za procjenu štete je, kako je rečeno, obišla teren i izvršila uviđaj prikupljanjem informacija o stanju štete na poljoprivrednim površinama te će o tome sačiniti informaciju koju će na sjednici u ponedjeljak, 17. juna razmotriti Štab civilne zaštite općine Grude i donijeti odgovorajuću odluku.

Da su najviše stradale poljopriprivredne površine potvrdio nam je Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

"U Širokom Brijegu je ogromna šteta pričinjena u brojnim voćnjacima, pogotovo, vinogradima. Također, nasadi duhana su stradali, baš u trenutku kada je trebala početi berba. Građani prijavljuju štete, a prave razmjere znat ćemo u narednim danima, budući da je rok za to osam dana", rekao nam je Martinović.

Podsjetimo, u četvrtak predvečer centar Širokog Brijega te okolna naselja, kao i dio Gruda pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom, vjetrom i kišom. Za 15-tak minuta stradali su brojni poljoprivredni usjevi, a zabilježeno je oštećenje i na tri automobila usljed obrušavanja stabala.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()