Na UKC RS spašena trudnica: Na svijet donijela blizance

Spašena tri života u UKC

04.07.2023. 17:57
  • Podijeli:
ukc-rs-dejan-rakita-pixsell.jpg

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske spasili su trudnicu kojoj su u 25. nedjelji trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

"Zahvaljujući našim ginekolozima na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su nastavili da brinu naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatalozi", navode iz UKC-a.

U saopštenju se ističe da su zahvaljaujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama medicinskih profesionalaca, te opremljenosti ove ustanove spašena tri života u UKC.

"Riječ je o trudnici koja je upješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća, te je na svijet u 32. nedjelji trudnoće donijela blizance", ističu iz UKC-a

Trudnici su u 25. nedjelji trudnoće otkazala pluća, te je hitno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane.

"U životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti njenog opšteg stanja priključena na VV ECMO aparat /venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija/ `vještačka pluća`. Važno je naglasiti da su u medicinskoj literaturi izuzetno rijetko opisani ovakvi slučajevi", navodi se u saopštenju.

Nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj nastavljena je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

O svemu ovome sutra u 11.00 časova predviđeno je obraćanje novinarima u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()